banner
banner
banner

Παστίτσιο με κολοκυθάκια, γαρίδες και μπεσαμέλ λαχανικών

Συνταγή

Παστίτσιο με κολοκυθάκια, γαρίδες και μπεσαμέλ λαχανικών
Υλικά

500 γρ. πένες
2 φλ. + 1 φλ.  φρυγανιά τριμμένη
1.200 γρ. γαρίδες μεσαίες
500 γρ. κολοκυθάκια
1 κ. ντομάτες
1 φλ. + 3 κ.σ. ελαιόλαδο
¾ φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Για τη μπεσαμέλ:
1.200 ml νερό
1 ντομάτα χαραγμένη σταυρωτά
1 πιπεριά καθαρισμένη ολόκληρη
1 μάτσο μαϊντανό καθαρισμένο
1 μάτσο σέλινο καθαρισμένο
1 κρεμμύδι μεγάλο χαραγμένο σταυρωτά
2 καρότα μεγάλα ολόκληρα
1 γερή πρέζα ρίγανη
1 κ.σ. γεμάτη αλάτι
5 κόκκοι πιπέρι
12 κ.σ. αλεύρι (αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και αλεύρι ολικής αλέσεως ή από φαγόπυρο)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
Προαιρετικά:  1 κ.σ. σπασμένο σιναπόσπορο, 1 –2 κρόκους αβγού, 2 -3 κουταλιές τριμμένο τυρί (γραβιέρα, παρμεζάνα, πεκορίνο).

banner
Εκτέλεση

Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι, ρίχνουμε μέσα τα δύο φλιτζάνια φρυγανιά και το κουνάμε να καλυφθεί καλά σε όλη την επιφάνεια. Βράζουμε τα μακαρόνια  al dente και τα στραγγίζουμε. Κρατάμε 1 –2 φλιτζάνια από το νερό που έβρασαν.  Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις κόβουμε σε κομματάκια. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κολοκυθάκια σε κυβάκια 2 εκ. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το κόβουμε σε φετάκια. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις ντομάτες σε κυβάκια πάνω από μπολ για να μαζέψουμε το υγρό τους. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε κολοκυθάκια σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε λίγα λεπτά ακόμα. Ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς και σβήνουμε με το μπράντι. Μόλις εξατμισθεί, ρίχνουμε τη ντομάτα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το νερό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο των ζυμαρικών και τις γαρίδες. Ανακατεύουμε μια-δυο φορές και αποσύρουμε από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε τον άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ : Βράζουμε όλα τα λαχανικά μαζί και τα σουρώνουμε. Αφήνουμε το ζουμί κατά μέρος. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος, προσθέτουμε το αλεύρι και το ψήνουμε σε μέτρια φωτιά  μέχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα. Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να γίνει το μείγμα μια ελαφρώς πηχτή κρέμα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι. αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις χλιάνει, χτυπάμε τους κρόκους των αβγών αν χρησιμοποιούμε και τους ρίχνουμε σιγά –σιγά στη σάλτσα ανακατεύοντας διαρκώς με τον αβγοδάρτη. Σε αυτό στο στάδιο, προσθέτουμε αν θέλουμε τον σπασμένο σιναπόσπορο και το τυρί.
 Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι. Σκεπάζουμε με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με το 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά και ραντίζουμε με τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 45 –50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε για να μην διαλυθεί.


Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος