Follow us

Παραδοσιακή γαλλική κρεμυδόσουπα

Παραδοσιακή γαλλική κρεμυδόσουπα

Υλικά

υλικά για 6 άτομα

700 γρ. κρεμμύδια 

50 γρ. φρέσκο βούτυρο

1,5 λ. ζωμός κρέατος ή κοτόπουλου

2 κ.σ. αλεύρι

1 κ.σ. Κονιάκ, μπράντι ή Πορτό

230 γρ. τριμμένη gruyere (ή μια γλυκιά ελληνική γραβιέρα)

6 μέτριες φέτες ψωμιού

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.

Σε μια κατσαρόλα λυώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15', μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.

Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε 1'.

Προσθέτουμε τον ζωμό και το κονιάκ και αφήνουμε να πάρει βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει περίπου 30'.

Στο τέλος ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ψήνουμε το ψωμί στο γκριλ να ροδίσει από τις δυο πλευρές.

Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα, βάζουμε επάνω από μια φέτα ψωμί και πασπαλίζουμε με το τυρί.

Ακόμα καλύτερα, έχουμε το γκριλ αναμμένο και βάζουμε πριν σερβίρουμε τα πιάτα για 2' κάτω από το γκριλ ώστε να γκρατιναριστεί το τυρί (θα πρέπει να έχουμε πυρίμαχα πιάτα ή μπολ). σημ.

Η κρεμμυδόσουπα έχει για τους Γάλλους τη χρήση του δικού μας πατσά: για το ξενύχτι, για νωρίς το πρωί, ακόμα και μετά από το βαρύ φαγητό σε μια γιορτή, όπου ετοιμάζεται επί τόπου από την οικοδέσποινα.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.