banner
banner
banner

Παραδοσιακή γαλλική κρεμυδόσουπα

Συνταγή

Παραδοσιακή γαλλική κρεμυδόσουπα
υλικά για 6 άτομα

700 γρ. κρεμμύδια 
50 γρ. φρέσκο βούτυρο
1,5 λ. ζωμός κρέατος ή κοτόπουλου
2 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. Κονιάκ, μπράντι ή Πορτό
230 γρ. τριμμένη gruyere (ή μια γλυκιά ελληνική γραβιέρα)
6 μέτριες φέτες ψωμιού
αλάτι, πιπέρι

banner
παρασκευή

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Σε μια κατσαρόλα λυώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15', μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε 1'. Προσθέτουμε τον ζωμό και το κονιάκ και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει περίπου 30'. Στο τέλος ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ψήνουμε το ψωμί στο γκριλ να ροδίσει από τις δυο πλευρές. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα, βάζουμε επάνω από μια φέτα ψωμί και πασπαλίζουμε με το τυρί. Ακόμα καλύτερα, έχουμε το γκριλ αναμμένο και βάζουμε πριν σερβίρουμε τα  πιάτα για 2' κάτω από το γκριλ ώστε να γκρατιναριστεί το τυρί (θα πρέπει να έχουμε πυρίμαχα πιάτα ή μπολ). 
σημ. Η κρεμμυδόσουπα έχει για τους Γάλλους τη χρήση του δικού μας πατσά: για το ξενύχτι, για νωρίς το πρωί, ακόμα και μετά από το βαρύ φαγητό σε μια γιορτή, όπου ετοιμάζεται επί τόπου από την οικοδέσποινα.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος