banner
banner
banner

Παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα… για Χρυσό Σκούφο!

Φέτος ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων αναδεικνύει τα ποιοτικά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα με νέες πρωτοβουλίες.

Διονύσης Κούκης Διονύσης Κούκης Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Φέτος ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων προχωράει σε δύο σημαντικές καινοτομίες που δείχνουν το δρόμο όχι μόνο για την ανάπτυξη της τοπικής γαστρονομίας αλλά και της οικονομίας της χώρας γενικότερα. Εστιάζει στα ποιοτικά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία θα αναδείξουμε με αναλυτική αρθρογραφία μέσα από το athinoramaumami.gr τις επόμενες εβδομάδες. 

Παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα… για Χρυσό Σκούφο!

Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας που διοργανώνει το αθηνόραμα και ο Alpha Guide δεν χρειάζεται συστάσεις και η σημασία του όλα αυτά τα χρόνια για την ανάπτυξη της τοπικής γαστρονομίας και του τουρισμού είναι αδιαμφισβήτητη.

Φέτος, επιδεικνύοντας γι’ άλλη μία φορά γρήγορα αντανακλαστικά στις ανάγκες της εποχής, οι Χρυσοί Σκούφοι, εκτός από τις βραβεύσεις των καλύτερων εστιατορίων της χώρας (που θα γίνουν στις 2/4), προχωρούν σε δύο μεγάλες αλλαγές που σηματοδοτούν την εξέλιξη του θεσμού και δείχνουν το δρόμο για κινήσεις που στόχο έχουν την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Πιστεύουμε ότι το κλειδί για το μέλλον, όχι μόνο της τοπικής γαστρονομίας και του τουρισμού αλλά και της ανάπτυξης της οικονομίας ευρύτερα, βρίσκεται στα επώνυμα ελληνικά τοπικά προϊόντα. Τα ελληνικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα αξιόλογα, κερδίζουν διαρκώς έδαφος στο εξωτερικό, αποκτούν φανατικούς φίλους ανά τον κόσμο, μπαίνουν στα top deli και τα εξειδικευμένα σούπερ μάρκετ των διεθνών μητροπόλεων κι επαινούνται από διάσημους ξένους σεφ πυροδοτώντας τη φαντασία τους. Μπορούν όχι μόνο να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και κατ’ επέκταση της εστίασης και του τουρισμού αλλά και να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές της χώρας σε επίπεδο μάρκετινγκ. 

Για να δημιουργήσουν όμως τα ελληνικά παραδοσιακά και ποιοτικά προϊόντα οφέλη για την εθνική μας οικονομία και να ενισχυθεί ο εξαγωγικός τους χαρακτήρας, πρέπει να γίνουν πιο γνωστά στον Έλληνα καταναλωτή, αλλά και να χρησιμοποιούνται ακόμη πιο εντατικά από τους Έλληνες σεφ και να αποτελέσουν το θεμέλιο των γευστικών προτάσεων που κάνει η σύγχρονη εστίαση στη χώρα μας.

Στόχος του θεσμού των Χρυσών Σκούφων φέτος δεν είναι απλώς η βράβευση εστιατορίων που υπηρετούν με συνέπεια την υψηλή γαστρονομία ή την ποιοτική και καινοτόμο ελληνική κουζίνα. Ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ανάδειξης των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων διοργανώνουμε, λοιπόν, δύο σημαντικούς διαγωνισμούς. Ο πρώτος, σε συνεργασία με τον μεγάλο υποστηρικτή εδώ και αρκετά χρόνια του θεσμού των Χρυσών Σκούφων, την εταιρεία BSH (βρίσκεται πίσω από τις πρωτοποριακές συσκευές κουζίνας NEFF), στοχεύει στην ανάδειξη και την επιβράβευση μιας νέας γενιάς Ελλήνων σεφ οι οποίοι θα πλαισιώσουν και θα ενισχύσουν το ήδη πλούσιο δυναμικό στο χώρο.

Οι sous chefs των κορυφαίων εστιατορίων της χώρας, που θα βραβευτούν από τους Χρυσούς Σκούφους, θα διαγωνιστούν με βάση συνταγές τις οποίες θα προτείνουν οι ίδιοι και θα βασίζονται αυστηρά σε μια λίστα επωνύμων/παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων. Ο δεύτερος διαγωνισμός, σε συνεργασία με τον φετινό υποστηρικτή του θεσμού, τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Le Monde, φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει τους νέους που ενδιαφέρονται να μπουν επαγγελματικά στο χώρο της μαγειρικής. Κι εδώ οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν πάνω σε δικές τους συνταγές βασισμένες σε ελληνικά προϊόντα. Το κύριο κριτήριο αξιολόγησης και στις δύο περιπτώσεις είναι η ελληνικότητα της συνταγής που θα επιλέξουν οι σεφ για να διαγωνιστούν. 
Περισσότερα για το διαγωνισμό ανάδειξης νέων ταλέντων εδώ

Υποστηρικτές των Χρυσών Σκούφων 2012 είναι οι NEFF, EUROBANK, S.PELLEGRINO-ACQUA PANNA και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE.

banner

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος