Follow us

Πάπια με πορτοκάλια και άρκευθο στη γάστρα

Πάπια με πορτοκάλια και άρκευθο στη γάστρα

Υλικά

1 πάπια γύρω στα δύο κιλά
1 κ.σ. σπόροι άρκευθου (τζούνιπερ)
1 ξύλο κανέλλας
2 φύλλα ξερή δάφνη
4 πορτοκάλια
χυμός ενός πορτοκαλιού
1 φλ. τσ. μπράντι
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο
1 κ. έτοιμα νιόκι από πατάτα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τις άκρες από τις φτερούγες και τις πετάμε και αφαιρούμε προσεκτικά όλα τα φτερά και τα πούπουλα αν υπάρχουν. Πλένουμε την πάπια, τη σκουπίζουμε πολύ καλά, αφαιρούμε το φανερό λίπος –συνήθως στην κοιλιά- και την τρυπάμε παντού με κοφτερό μαχαίρι (για να φεύγει το λίπος). Πλένουμε πολύ καλά και σκουπίζουμε τα πορτοκάλια. Ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού με το μπράντι. Βγάζουμε τη φλούδα του ενός πορτοκαλιού (μόνο το πορτοκαλί μέρος) σε πολύ λεπτές λωρίδες. Κόβουμε τα άλλα τρία πορτοκάλια σε φέτες (μαζί με το παχύ άσπρο στρώμα που βρίσκεται κάτω από την πορτοκαλί φλούδα) αφαιρώντας τις μεμβράνες και τους σπόρους. Βάζουμε την πάπια στη γάστρα μαζί με όλα τα υλικά και φουρνίζουμε σε κρύο φούρνο για 2 ½ ώρες στους 140ο C. Βγάζουμε την πάπια και όλα στα στερεά υλικά (πορτοκάλια, μπαχαρικά) σε πιατέλα και μεταφέρουμε τη σάλτσα σε πυρίμαχο μπολ. Αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε το λίπος από τη σάλτσα. Ανακατεύουμε τη σάλτσα με το μείγμα χυμό πορτοκαλιού –μπράντι. Ξαναβάζουμε την πάπια και τα πορτοκάλια στη γάστρα χωρίς τον άρκευθο, μαζί με τη σάλτσα και αφήνουμε να ψηθεί άλλα 30 λεπτά, περιχύνοντάς την συνεχώς μέχρι να χρυσίσει η πέτσα.
Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε μέσα στη γάστρα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο.
Σερβίρουμε την πάπια κομμένη σε κομμάτια μαζί με βρασμένα νιόκι και τη σάλτσα της.

A.T.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;