Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
Μία πάπια 2 ½ - 3 κιλών, καθαρισμένη, έτοιμη για ψήσιμο
24 ξερά σύκα
½ λίτρου κόκκινου κρασί πορτό καλής ποιότητας
40 γρ. βούτυρο
½ λίτρου ζωμού κρέατος, στον οποίο έχουμε προσθέσει λίγο αλεύρι για να πήξει ελαφρά.
Παρασκευή
Μουσκεύουμε τα σύκα στο πορτό επί 36 ώρες, μέσα σε γυάλινο μπολ με αεροστεγές καπάκι.
Ροδοκοκκινίζουμε την πάπια με το βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα (η οποία να μπορεί να μπει και στο φούρνο σκεπασμένη).
Μετά από 15 λεπτά, ραντίζουμε την πάπια με λίγο από το πορτό των σύκων.
Συνεχίζουμε να ρίχνουμε κάθε τόσο λίγο πορτό για τα επόμενα 20 με 30 λεπτά, ώσπου να το εξαντλήσουμε.
Βάζουμε τα σύκα γύρω από την πάπια και προσθέτουμε το ζωμό του κρέατος.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο (180°C) για 45 λεπτά.
Σε αυτό το διάστημα, περιχύνουμε συχνά την πάπια με το ζουμί της κατσαρόλας.
Σερβίρουμε την πάπια σε ζεστή πιατέλα και τοποθετούμε ολόγυρά της τα σύκα.
Αφαιρούμε όλο το λίπος από τη σάλτσα που έχει μείνει στην κατσαρόλα, τη ζεσταίνουμε ξανά, και περιχύνουμε την πάπια και τα σύκα.
Ένα αληθινά gourmet πιάτο, με πρωτότυπη γεύση, ιδανικό για ένα κομψό εορταστικό δείπνο.