Follow us

Πάπια με φρέσκα δαμάσκηνα και βύσσινο

Πάπια με φρέσκα δαμάσκηνα και βύσσινο

Υλικά

Υλικά

1 πάπια περ. 1.500 γρ.

½ φλ. βύσσινο γλυκό του κουταλιού, στραγγισμένο από το σιρόπι του

1 κ.σ. κόκκοι πιπεριού

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

4 κ.σ. μαργαρίνη ή φρέσκο βούτυρο

300 γρ. δαμάσκηνα φρέσκα (καθαρό βάρος χωρίς τα κουκούτσια)

5 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι

1 φλ. γλυκό κρασί Πόρτο ή Μαυροδάφνη

2 κ.σ. κόκκινο ξύδι

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε την πάπια σχολαστικά.

Την κόβουμε σε μερίδες, την αλείφουμε με ξύδι μέσα έξω και την αφήνουμε 1 ώρα (αυτό δεν απαιτείται αν είναι κατεψυγμένη).

Στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 οC.

Αλείφουμε ελαφρά ένα αντικολλητικό ταψί με σπορέλαιο και αραδιάζουμε τις μερίδες της πάπιας με το δέρμα προς τα πάνω.

Τρυπάμε το δέρμα (όχι το κρέας) με μυτερό μαχαίρι μερικές φορές, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε γύρω στα 45 -50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει σχεδόν τελείως το κρέας και να πάρει χρυσαφί χρώμα η πέτσα.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και μεταφέρουμε την πάπια σε πιατέλα (εξακολουθούμε να κρατάμε τον φούρνο αναμμένο).

Σουρώνουμε το λίπος και κρατάμε 3 κ.σ.

Το υπόλοιπο το πετάμε. Ξαναβάζουμε την πάπια στο ταψί με το λίπος που κρατήσαμε.

Λιώνουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο.

Προσθέτουμε τους κόκκους του πιπεριού, τα δαμάσκηνα, τη ζάχαρη και το θυμάρι.

Καρυκεύουμε με αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα βύσσινα, ανεβάζουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το ξύδι και μόλις εξατμισθεί αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα καυτό επάνω στα κομμάτια της πάπιας.

Κουνάμε το ταψί, φουρνίζουμε και αφήνουμε να ψηθεί το φαγητό 15 λεπτά για να μαλακώσουν τα δαμάσκηνα και να ανακατευτούν οι γεύσεις.

Ξεφουρνίζουμε, μεταφέρουμε το φαγητό σε βαθουλή πιατέλα, ζεσταίνουμε το Πόρτο ή τη Μαυροδάφνη, ανάβουμε το κρασί με ένα σπίρτο και περιχύνουμε με το αναμμένο αλκοόλ την πάπια.

Σερβίρουμε αμέσως με πουρέ καρότου, αρωματισμένο με ελάχιστο τριμμένο κόλιανδρο.

Α.Τ.

Επίσης...

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα

Χαλβάς με Ζελέ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο χαλβά με ζελέ.

Τάρτα Μπισκοτένια με Φρούτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη μπισκοτένια τάρτα με φρούτα.

Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι

Η συνταγή για την πιο ανάλαφρη και νόστιμη κρέμα με σιμιγδάλι.

Αρωματικό Κέικ με Μανταρίνι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο και αρωματικό κέικ με μανταρίνι.