banner
banner
banner

Παντζαρόσουπα βελουτέ με καπνιστό χτένι και ταραμά

Συνταγή

Παντζαρόσουπα βελουτέ με καπνιστό χτένι και ταραμά
Υλικά

Για τη σούπα
1 κ. παντζάρια
180 γρ. πατάτες
100 γρ. καρότα
170 γρ. κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
20 ml χυμό λεμονιού ή όσο θέλετε
50 ml χυμό πορτοκάλι ή όσο θέλετε
Aλάτι, λευκό πιπέρι
40 ml ελαιόλαδο
50 ml λευκό κρασί
Zωμός λαχανικών
Για τον ταραμά
70 γρ. λευκό ταραμά
4 φέτες αλεσμένη ψίχα από ψωμί του τοστ
Χυμός λεμονιού
100 ml ηλιέλαιο
65 ml ε.π. ελαιόλαδο
100 ml νερό
Λευκό πιπέρι
Για τα καπνιστά χτένια
4 τεμ. χτένια
πριονίδια οξιάς
ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Αλάτι, πιπέρι

banner
Eκτέλεση

Καθαριζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αχνίζουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά μαζί με το σκόρδο, σβήνουμε με λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ βάζουμε την πατάτα, το παντζάρι και το καρότο και προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών μέχρι να σκεπάσει τα λαχανικά. Αλατίζουμε ελαφρώς και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά. Χτυπάμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ και διορθώνουμε τη γεύση με τους χυμούς από τα εσπεριδοειδή, αλάτι και πιπέρι. Περνάμε τη σούπα από ψιλή σήτα για καλύτερη υφή
Ετοιμάζουμε τον ταραμά: χτυπάμε στο μπλέντερ τον ταραμά μαζί με τη μισή ποσότητα νερού και προσθέτουμε την αλεσμένη ψίχα. Ρίχνουμε τα λάδια σιγά-σιγά μέχρι να αρχίσει να σφίγγει το μείγμα. Αραιώνουμε με το υπόλοιπο νερό μέχρι να πάρει την επιθυμητή υφή και διορθώνουμε τη γεύση με τον χυμό λεμονιού και το πιπέρι.
Ετοιμάζουμε τα καπνιστά χτένια: φτιάχνουμε μία μικρή “φωλιά” με αλουμινόχαρτο και βάζουμε μέσα το πριονίδι. Τοποθετούμε τη “φωλιά” σε ένα αλουμινένιο σκεύος. Μαρινάρουμε τα χτένια με το αλατοπίπερο και σοτάρουμε με ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε αντικολλητικο τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές. Τα μεταφέρουμε στο σκεύος που βάλαμε τη φωλιά. Καίμε τα πριονίδια με ένα φλόγιστρο, σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη τροφίμων και τα αφήνουμε για 2 λεπτά. Τέλος, αφαιρούμε τα χτένια και τα σερβίρουμε μαζί με τη σούπα.

*H συνταγή είναι από το εστιατόριο "Ambrosia" στη Θεσσαλονίκη.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος