Follow us

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Τι τρώμε (και δεν τρώμε) για "όνειρα γλυκά"

Ο ένοχος για τις αϋπνίες, το συνεχές ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ακόμα και τους εφιάλτες σας, μπορεί να είναι η λάθος επιλογή φαγητού και ποτού.

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Τι τρώμε (και δεν τρώμε) για "όνειρα γλυκά"

Οι σχετικές έρευνες που έχουν ανά διαστήματα διεξαχθεί από διατροφολόγους και ειδικούς στον ύπνο, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Ιδρύματος για τον Ύπνο στην Ουάσινγκτον, περιλαμβάνουν διαφορετικούς τύπους μελετών ώστε να αποδειχθεί επιστημονικά η σύνδεση μεταξύ της διατροφής και του ύπνου. Θυμηθείτε λοιπόν ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και ποτών καλό είναι να απογεύγεται όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου και κατά κανόνα, καλό θα είναι να τρώτε κάτι πιο ελαφρύ το βράδυ. Ο ένοχος για τις αϋπνίες, το συνεχές ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ακόμα και τους εφιάλτες, μπορεί να είναι η λάθος επιλογή φαγητού και ποτού.

Τι να αποφύγω λοιπόν;

Πρώτα απ’ όλα τα λιπαρά ή τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες: Επειδή η πέψη επιβραδύνεται όταν κοιμάστε, το να πέσετε για ύπνο πολύ σύντομα μετά από ένα δείπνο με μπριζόλα ή άλλα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένο ύπνο, καθώς το στομάχι σας θα αισθάνεται γεμάτο. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά έχουν παρόμοια επίδραση.

Πικάντικα φαγητά: Τα πικάντικα φαγητά μπορεί να προκαλέσουν «καούρες» κάτι που προφανώς θα δυσκολεύσει τον ύπνο. Ορισμένα πικάντικα φαγητά επίσης μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος προκαλώντας αίσθηση που μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο.

Καφεΐνη: Επισημαίνουμε τα αυτονόητα: Η κατανάλωση καφεΐνης αργά μέσα στην ημέρα είναι από καιρό γνωστή ως πιθανή αιτία διαταραχής του ύπνου καθώς μας κρατά σε εγρήγορση. Η καφεΐνη όμως κρύβεται και σε άλλα τρόφιμα, όπως η σοκολάτα ή ακόμα και το παγωτό, γι' αυτό ελέγξτε τα συστατικά.

Αλκοόλ: Το να χαλαρώσετε με ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα στο δείπνο μπορεί να είναι μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά όχι τόσο όταν ετοιμάζεστε να κοιμηθείτε. Μόλις εξασθενήσει η επίδραση του αλκοόλ, πιθανότατα θα βρεθείτε να ξυπνάτε ξαφνικά και να αγωνίζεστε να επιστρέψετε σε έναν ξεκούραστο ύπνο. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα της OSA (αποφρακτική άπνοια στον ύπνο).

Τι να επιλέξω εναλλακτικά;

Αν χρειάζεστε ένα σνακ πριν από τον ύπνο, προτιμήστε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως πλιγούρι βρώμης ή τοστ ολικής άλεσης, που χωνεύονται εύκολα. Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες θα βελτιώσουν και την ποιότητα του ύπνου σας. Συνεπώς, η υιοθέτηση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλά λιπαρά είναι ιδανική. Αναζητήστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β που πιστεύεται ότι βοηθούν στη ρύθμιση της μελατονίνης όπως ψάρια, άπαχα πουλερικά και κρέας, όσπρια, αυγά και γαλακτοκομικά. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε καλύτερο ύπνο.

Διαβάστε επίσης: 8 τροφές για καλό ύπνο (έτσι θα νικήσεις τις αϋπνίες!)

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…

Η Καθαρά Δευτέρα και τα φαγητά της

Συυνταγές που προτείνουμε στο πνεύμα της Καθαράς Δευτέρας, "ένα κι ένα" για ουζάκι και τσίπουρο!