Follow us

Παγιάρ αρνιού με πουρέ πατάτας/τσαγιού/λεμονιού και σάλτσα καραμέλας από τον Ζαν Λουί Kαψαλάς

Σε μια εποχή που αγαπάει το σοφιστικέ, το τσάι όλο και «ανεβαίνει». Απαλλάσσεται από τα κλισέ και μπαίνει σε στιλάτα στέκια, ψαγμένα tea shops, αλλά και στα καλύτερα σαλόνια, αποκαλύπτoντας τα ταλέντα του ως διακεκριμένο συνοδευτικό. Σας παρουσιάζουμε ένα ειδικό μενού τσαγιού, που δημιούργησε το Ευ Ζην σε συνεργασία με τον Ζαν Λουί Καψαλάς και τον Στέλιο Παρλιάρο. Plus, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να εντρυφήσετε στο chi του τσαγιού.

Παγιάρ αρνιού με πουρέ πατάτας/τσαγιού/λεμονιού και σάλτσα καραμέλας από τον Ζαν Λουί Kαψαλάς

Υλικά

Υλικά για 4 άτομα

800 γρ. φιλέτο αρνιού

5 γρ. ξύσμα λεμονιού

500 γρ. πατάτες

50 γρ. κρέμα γάλακτος

30 γρ. βούτυρο

10 γρ. ελαιόλαδο

1 κ.κ. τσάι

3 γρ. χυμός λεμονιού

20 γρ. ζάχαρη

5 γρ. ξίδι μπαλσάμικο

200 γρ. ζωμός αρνιού

4 γρ. κορνφλάουρ

Φρέσκο χοντροκομμένο πιπέρι

Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Κόβουμε το φιλέτο του αρνιού σε 4 μερίδες και το χτυπάμε με τον μπάτη, μέχρι να γίνει πολύ λεπτό, σαν φύλλο.

Το μαρινάρουμε στο ελαιόλαδο μαζί με το ξύσμα του λεμονιού και το χοντροκομμένο, φρέσκο πιπέρι.

Βράζουμε τις πατάτες με το νερό και το τσάι.

Τις πολτοποιούμε και ετοιμάζουμε ον πουρέ προσθέτοντας το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και το χυμό του λεμονιού.

Διαλύουμε τη ζάχαρη σε λίγο νερό μέσα σε μια κατσαρόλα και ετοιμάζουμε μια καραμέλα.

Προσθέτουμε το μπαλσάμικο και το ζωμό του αρνιού και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.

Τέλος, δένουμε τη σάλτσα αυτή με το κορνφλάουρ.

Ψήνουμε το παγιάρ αρνιού στο τηγάνι και το συνοδεύουμε με τον πουρέ πατάτας και τη σάλτσα.


Ένα κυρίως πιάτο με υπόσταση, έντονη παρουσία πιπεριού και τις αμυλώδεις γεύσεις του πουρέ, ζητάει δίπλα του «τσάι φαγητού».

Ακολουθώντας τους Ιάπωνες masters of tea, θα επιλέγαμε ένα φρυγανισμένο πράσινο τσάι hojicha, που δίνει καστανό απόσταγμα στα 3-4 λεπτά παραμονής στην τσαγιέρα.

Αν πάλι θέλουμε κάτι πιο δυνατό, στρέφουμε τις επιλογές μας στους κήπους του Ασάμ: τσάγια ταννικά, σκουρόχρωμα, με έντονα αρώματα, όπως το υπέροχο assam manglam, που σε 4-5 λεπτά ξεδιπλώνει τα πικάντικα αρώματά του και στέκεται με στιβαρότητα δίπλα στην πρωτεΐνη, το άμυλο και τα πιπέρια.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.