Όταν λέμε “σήμερα θα μαγειρέψω όσπρια” εννοούμε συνήθως τα εξής: φασόλια άσπρα, από τα μικρά μέχρι τους γίγαντες, την καφετιά φακή και τα ρεβίθια. Μια χαρά είναι όλα τούτα, υπάρχουν όμως και ένα σωρό άλλα, ελληνικά αλλά και πιο εξωτικά, που μας βοηθούν να φτιάξουμε την οσπριάδα της μέρας. Οι μαύροι γίγαντες Πρεσπών, για να ξεκινήσουμε με πολύ ξεχωριστά δικά μας, είναι μια τέτοια περίπτωση, τα μπαρμπουνοφάσουλα (χάντρες), οι διάφορες χρωματιστές φακές, ακόμα και τα μικρούτσικα, πράσινα mung φασολάκια από την Κίνα.
Οι συνταγές που σας προτείνουμε σήμερα κινούνται σε αυτήν τη τεχνικολόρ διάθεση και ίσως σας δώσουν ιδέες για πιο συχνή χρήση αυτού του είδους των οσπρίων στην κουζίνα.