Υλικά
4 ορτύκιαΥλικά για 2 άτομα
2 κ.σ. + 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1 φλ. μπράντι
1 φλ. ζωμός από λαχανικά ή νερό
2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο μήκους 4 εκ. το καθένα
1 ½ φλ. ψημένα κάστανα χωρισμένα στα δύο
300 γρ. ολόκληρα μικρά λευκά μανιτάρια
1 κ.σ. μέλι από ερείκη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και ξεχωρίζουμε το ποδαράκι από το καπέλο.
Καίμε τις 2 κ.σ βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και τα σοτάρουμε γυρίζοντας γρήγορα γύρω στα 5 λεπτά.
Αλατίζουμε πολύ ελαφρά και αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε τα ορτύκια, τα πλένουμε, τα χωρίζουμε στη μέση κατά μήκος και τα στεγνώνουμε πολύ καλά.
Ζεσταίνουμε τις άλλες 2 κ.σ βούτυρο, σε αντικολλητικό βαθύ τηγάνι με σκέπασμα, τσιγαρίζουμε τα ορτύκια γυρίζοντάς τα από όλες τις μεριές με ξύλινη λαβίδα ή σπάτουλα, μέχρι να ροδίσει η πέτσα και αλατοπιπερώνουμε.
Ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι το μπράντι, βάζουμε φωτιά και περιχύνουμε τα ορτύκια.
Όταν η φλόγα σβήσει, προσθέτουμε το ζωμό κρέατος ή το νερό, αφήνουμε να πάρουν βράση, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Τα βγάζουμε στραγγιστά στην άκρη, πετάμε το δεντρολίβανο και προσθέτουμε τα κάστανα, τα μανιτάρια με το βούτυρό τους και το μέλι.
Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα κουνώντας κυκλικά το τηγάνι να πήξει ελαφρά η σάλτσα, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μοιράζουμε τα ορτύκια στα πιάτα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Συνοδεύουμε με λεπτές φέτες φρυγανισμένο λευκό ψωμί.
Α.Τ.