Follow us

Ωραία πιάτα με συκώτι

Ωραία πιάτα με συκώτι

Ένα από τα πιο ευέλικτα και νόστιμα ζωικά κομμάτια που μπορούν να μαγειρευτούν με ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους και να ταΐσουν ικανοποιητικά “πεινασμένα πλήθη”, είναι το συκώτι, τα συκωτάκια, η συκωταριά. Το μοσχαρίσιο συκώτι μπορεί να γίνει στη σχάρα ή τηγανητό, που είναι και ο πιο συνηθισμένος τρόπος. Υπάρχουν ένα σωρό συνταγές, όπως η ιταλική (και για την ακρίβεια βενετσιάνικη) Fegato alla Veneziana με πολλά –πολλά κρεμμύδια, όπως και αυτές που σας προτείνουμε εδώ, που μπορούν να συνδυαστούν με πατάτες, ζυμαρικά ή ρύζι για ένα χορταστικό, οικονομικό γεύμα υψηλής διατροφικής αξίας. Όσον αφορά τα συκωτάκια, έχουν αποτραβηχτεί στο παρασκήνιο εδώ και πολύν καιρό χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος: είναι φτηνά, νόστιμα, μαγειρεύονται γρήγορα, είναι γεμάτα πρωτεΐνες και μπορούν να φτιαχτούν με χίλιους τρόπους. Η αρνίσια ή κατσικίσια συκωταριά, τέλος, δεν χρειάζεται να περιμένει το Πάσχα για να λάμψει. Εκτός από τη μαγειρίτσα, το κοκορέτσι και τους τζιγεροσαρμάδες, μπορεί να μαγειρευτεί με όλα τα κηπευτικά και τα φυλλώδη λαχανικά αλλά και τις πατάτες και τα καρότα, να γίνει μεζές ή κυρίως φαγητό, να γίνει κοκκινιστή η λεμονάτη, στη γραμμή της ελληνικής γευστικής παράδοσης ή με ανατολίτικα μπαχαρικά.

Α.Τ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;