Follow us

Ομελέτες του Αιγαίου

Ομελέτες του Αιγαίου

Οι ομελέτες είναι από τα πιο εύκολα και συνηθισμένα φαγητά με ελάχιστο κοινό παρανομαστή τα αβγά και με βασικό πλεονέκτημα πως φτιάχνονται με ό,τι βρίσκεται στην κουζίνα. Ξεχωριστή θέση στην ελληνική κουζίνα έχουν οι ομελέτες του Αιγαίου, που όλοι τις ξέρουμε και τις έχουν δοκιμάσει ή τουλάχιστον τις έχουμε ακούσει σαν «σφουγγάτο», «στραπατσάδα», «φρουτάλια», «κοσκοσέλα» (ο «καγιανάς», μια ωραία ομελέτα κι αυτός, είναι ονομασία που χρησιμοποιείται κυρίως στη στεριανή Ελλάδα). Με βασική πρώτη ύλη τα λαχανικά της εποχής και ανάλογα με τα βρισκούμενα, με την προσθήκη χοιρινών αλλαντικών –λίγο λουκάνικο, λίγη γλίνα, σύγλινο ή λούζα, φτιαχνόταν και φτιάχνεται στα γρήγορα ένα υπέροχο χορταστικό φαγητό για κάθε περίσταση.
Η τεχνική είναι απλή, σαν μια συνηθισμένη ομελέτα, αλλά μερικά τρικς θα κάνουν το μαγείρεμα της πιο εύκολο:
Επειδή τα πολλά αβγά που περιέχουν ζητούν αργό μαγείρεμα και σε χαμηλή φωτιά για να ψηθούν μέχρι μέσα, σκεπάζουμε το σκεύος και δεν ανακατεύουμε πριν περάσουν 8 -9 λεπτά.
Ανάλογα με το χρόνο και την επιδεξιότητά μας στο γύρισμα της ομελέτας στο τηγάνι για να ψηθεί και από πάνω, το φαγητό μπορεί να ολοκληρωθεί στο τηγάνι ή να περάσει στο γκριλ για μεγαλύτερη ευκολία.
Όλες οι φρουτάλιες και όλα τα σφουγγάτα μπορούν να γίνουν εξ αρχής σε ταψί, στο φούρνο.
Οι στραπατσάδες γίνονται μόνο στο τηγάνι, αφού απαιτούν συνεχές ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσουν σχεδόν κρεμώδη υφή.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;