banner
banner
banner

Ολόκληρες πατάτες στο φούρνο (Hasselback)

Συνταγή

Ολόκληρες πατάτες στο φούρνο (Hasselback)
Υλικά

4 μεγάλες πατάτες *
4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο ή μείγμα από τα δύο
Για γαρνιτούρα: ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα ανακατεμένα (μαϊντανός, δεντρολίβανο, μέντα, ρίγανη, κλπ), τυρί τριμμένο, ψίχουλα ψωμιού καβουρδισμένα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C και βάζουμε μια σχάρα στη μεσαία σκάλα. Πλένουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις στεγνώνουμε. Χαράζουμε βαθιά τις πατάτες κατά πλάτος, προσέχοντας να μην τις αποχωρήσουμε από τη βάση. Αλείφουμε τις πατάτες με το βούτυρο ή το ελαιόλαδο ή με το μείγμα των δύο, συμπεριλαμβάνοντας και τη βάση και τις τακτοποιούμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 30 λεπτά –σε αυτό το στάδιο οι φέτες θα έχουν αρχίσει να χωρίζονται εμφανώς. Αποσύρουμε το ταψάκι από τον φούρνο και αλείφουμε τις πατάτες πάλι με το βούτυρο, φροντίζοντας να στάζει και ανάμεσα στις φέτες. Εάν οι φέτες δεν έχουν χωρισθεί, τις σπρώχνουμε με το χερούλι ενός κουταλιού. Ψήνουμε για άλλα 30 –40 λεπτά, μέχρι οι φέτες να είναι τραγανές στις άκρες τους και να τρυπιούνται εύκολα με ένα μυτερό μαχαίρι. Ξεφουρνίζουμε, τις μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος, πασπαλίζουμε με όποιες γαρνιτούρες θέλουμε και σερβίρουμε αμέσως.
*Από την κουζίνα της Σουηδίας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όσες πατάτες θέλουμε και σε όποιο μέγεθος προσαρμόζοντας ανάλογα την ποσότητα της λιπαρής ουσίας και τον χρόνο ψησίματος.


A.T.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος