Follow us

Ολόκληρες πατάτες στο φούρνο (Hasselback)

Ολόκληρες πατάτες στο φούρνο (Hasselback)

Υλικά

Υλικά

4 μεγάλες πατάτες *

4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο ή μείγμα από τα δύο

Για γαρνιτούρα: ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα ανακατεμένα (μαϊντανός, δεντρολίβανο, μέντα, ρίγανη, κλπ), τυρί τριμμένο, ψίχουλα ψωμιού καβουρδισμένα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C και βάζουμε μια σχάρα στη μεσαία σκάλα.

Πλένουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις στεγνώνουμε.

Χαράζουμε βαθιά τις πατάτες κατά πλάτος, προσέχοντας να μην τις αποχωρήσουμε από τη βάση.

Αλείφουμε τις πατάτες με το βούτυρο ή το ελαιόλαδο ή με το μείγμα των δύο, συμπεριλαμβάνοντας και τη βάση και τις τακτοποιούμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα.

Ψήνουμε για 30 λεπτά –σε αυτό το στάδιο οι φέτες θα έχουν αρχίσει να χωρίζονται εμφανώς.

Αποσύρουμε το ταψάκι από τον φούρνο και αλείφουμε τις πατάτες πάλι με το βούτυρο, φροντίζοντας να στάζει και ανάμεσα στις φέτες.

Εάν οι φέτες δεν έχουν χωρισθεί, τις σπρώχνουμε με το χερούλι ενός κουταλιού.

Ψήνουμε για άλλα 30 –40 λεπτά, μέχρι οι φέτες να είναι τραγανές στις άκρες τους και να τρυπιούνται εύκολα με ένα μυτερό μαχαίρι.

Ξεφουρνίζουμε, τις μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος, πασπαλίζουμε με όποιες γαρνιτούρες θέλουμε και σερβίρουμε αμέσως.

*Από την κουζίνα της Σουηδίας.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όσες πατάτες θέλουμε και σε όποιο μέγεθος προσαρμόζοντας ανάλογα την ποσότητα της λιπαρής ουσίας και τον χρόνο ψησίματος.

A.T.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.