Follow us

Όλα με σπανάκι

Όλα με σπανάκι

Το σπανάκι είναι χόρτο "παντός καιρού", όμως ήδη είναι σε καλή εποχή και μπορούμε να το βρούμε αρκετά τρυφερό. Επιπλέον, αυτή τη εποχή η αγορά διαθέτει πολλά μυρωδικά χόρτα, με τα οποία συνδυάζεται άριστα -για να μην πούμε ότι τα αποζητάει, καθώς δίνουν ενδιαφέρον στη μονότονη γεύση του: μυρώνια, καυκαλήθρες, μάραθος, τσουκνίδα είναι ιδανικά για συνδυασμούς με σπανάκι, σχεδόν σε κάθε συνταγή, εκτός ίσως από τις ωμές σαλάτες, όπου χρειάζεται λιγότερα συνοδευτικά. Ένας συνδυασμός πολύ καλός, που δεν τον συναντάμε συχνά, είναι με ψάρι, στο φούρνο ή έστω σαν συνοδευτικό στο πλάι του πιάτου, απλά αχνισμένο με λαδολέμονο ή με μια σάλτσα από τους χυμούς του ψαριού. Σουφλέ, τάρτες, φριτάτες, συνδυασμοί με αβγά και φυσικά πίτες μαζί με άλλα χόρτα της εποχής είναι εύκολα και νόστιμα πιάτα και αρέσουν σε όλους. Μια άλλη κατηγορία φαγητών αποτελούν οι συνδυασμοί του με ζυμαρικά, συνήθως παρέα με φρέσκο τυρί σαν την ιταλική ρικότα, που του πάει γάντι. Άλλωστε, μέσω της Ιταλίας έγινε γνωστό γύρω στο 1000 μ.Χ. στην Ευρώπη αυτό το χόρτο, που κατάγεται από την περιοχή της Περσίας, γι' αυτό και είναι βασικό υλικό σε πολλά ιταλικά πιάτα.
Διαλέγουμε σπανάκι τρυφερό, αν θέλουμε ν΄αποφύγουμε το πολύ καθάρισμα από τα χοντρά κοτσάνια. Το άχνισμα είναι στις περισσότερες συνταγές απαραίτητο. Το σπανάκι αχνίζεται και σκέτο, καθώς είναι με το νερό του από το πλύσιμο, αλλά γίνεται νοστιμότερο με λίγο ελαιόλαδο και ακόμα νοστιμότερο με βούτυρο. Προσοχή χρειάζεται για να μην λυώσει, καθώς μαλακώνει σχεδόν αμέσως, ιδιαίτερα αν είναι τρυφερό. Κατόπιν, είναι απαραίτητο να στραγγίξει από τα υγρά του πριν χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα. Και μην ξεχνάτε: αν θέλετε να επωφεληθείτε από τον σίδηρο που περιέχει, πρέπει απαραίτητα να το συνδυάσετε με βιταμίνη C, όπως σε μια ωμή σαλάτα με μπόλικο λεμόνι…

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;