Follow us

Όλα για τα κεράσια!

Ό,τι χρειάζεται να ξέρουμε, από το πώς τα διαλέγουμε και πόσο ωφέλιμα είναι, μέχρι ιδέες όχι μόνο για ζαχαροπλαστική, αλλά και για μαγειρική…

Όλα για τα κεράσια!

Το κεράσι, αυτό το λατρεμένο φρούτο, έχει ταυτιστεί με την επίσημη άφιξη του καλοκαιριού, αφού βγαίνει στην αγορά μέσα στον Μάη και διαρκεί για σκάρτους 2 μήνες. Έτσι, είναι από τα λίγα φρούτα, που είναι απόλυτα εποχικά και τα βρίσκουμε στην αγορά για συγκεκριμένο και σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό, καλό είναι να γνωρίζουμε πώς να τα διαλέγουμε και πώς να τα χειριστούμε και να τα διατηρήσουμε σωστά, κάνοντάς τα π.χ. γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα, ώστε να συνεχίζουμε να τα απολαμβάνουμε και εκτός της εποχής τους.

Μια φορά κι έναν καιρό…

Από την αρχαιότητα ήταν γνωστό ότι τα κεράσια προέρχονταν από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα την περιοχή της Κερασούντας, κοντά στον Εύξεινο Πόντο (εξ’ ου και το όνομά τους). Ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος τα ανακάλυψε και τα έφερε στην Ιταλία και από εκεί διαδόθηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Εμείς τα λατρεύουμε για τη κρουστή σάρκα τους, τη γλυκιά γεύση και τα υπέροχα αρώματα. Στη χώρα μας παράγονται σε μέρη του βορρά, όπως Πιερία, Έδεσσα, Ροδόπη, Γρεβενά και οι περισσότερες ποικιλίες θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας

Οι ποικιλίες τους

Όλα για τα κεράσια!

Αρκετές διεθνείς ποικιλίες έχουν εισαχθεί και προσαρμοστεί πολύ καλά στο κλίμα της χώρας μας, ωστόσο υπάρχουν και μια σειρά από τοπικές ποικιλίες, με ιδιαίτερη νοστιμιά όπως τα Κόκκινα Αναστασιάς, το Τραγανό Κοµοτηνής, το Μαύρο Τριπόλεως, η Φράουλα Βόλου, η Καραµέλα Τριπόλεως, το Πετροκέρασο Αχαΐας, το Μοσχάτο Ευβοίας, κ.λπ. Η πιο γνωστή απ’ όλες, τα Τραγανά Έδεσσας, δηλαδή τα πασίγνωστα Κεράσια Βοδενών (κερασιά Ρουπκόβου) είναι κεράσια σκούρου κόκκινου χρώματος, με τραγανή σάρκα, μεγάλου μεγέθους και βαθιάς νοστιμιάς και θεωρείται από τις καλύτερες ποικιλίες. Άλλη φημισμένη ποικιλία, τα Μπακιρτζέικα, έχουν πεπλατυσμένο καρπό, λαμπερού κόκκινου χρώματος και μεγάλου μεγέθους. Η σάρκα τους είναι πολύ τραγανή, με πλούσια, ιδιαίτερη γεύση. Τελευταία και πιο αργοπορημένα απ΄ όλα, βγαίνουν τα πετροκέρασα, με την κιτρινορόδινη σάρκα, την ήπια γλυκιά γεύση και τα φίνα αρώματα.

Πώς τα διαλέγουμε

Η μικρή τους διάρκεια στην αγορά, αλλά και η ακριβούτσικη τιμή τους κάνει σημαντικό τόσο τον τρόπο που θα τα διαλέξουμε, όσο και τον τρόπο που θα τα συντηρήσουμε, μέχρι την κατανάλωσή τους. Αρχικά, τα κεράσια έχουν ελαστική υφή (ούτε πολύ μαλακά, ούτε πολύ σκληρά) και δεν πρέπει να είναι υπερώριμα. Αν έχουν φύλλα, αυτά πρέπει να είναι πράσινα, όπως και τα κοτσάνια τους και βέβαια να διατηρούν το χαρακτηριστικό χρώμα κάθε ποικιλίας. Για παράδειγμα, των Βοδενών είναι βαθυκόκκινα, ενώ τα φράουλα Βόλου έχουν χρώμα ανοιχτό κόκκινο. Αν πρόκειται να φτιάξουμε γλυκό κουταλιού, επιλέγουμε σφιχτά, γερά, στιλπνά κεράσια. Αντίθετα, για μαρμελάδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πιο ώριμα και μαλακά (αφαιρώντας τα χαλασμένα μέρη), όπως επίσης και σε γλυκά όπου τα χρειαζόμαστε για γέμιση.

Πώς τα συντηρούμε

Τα κεράσια διατηρούνται φρέσκα στο ψυγείο, για περίπου 4-5 ημέρες. Δεν τα πλένουμε πριν τα βάλουμε στο ψυγείο και όταν πρόκειται να τα πλύνουμε χρησιμοποιούμε πιάτο και όχι σουρωτήρι, για να μην τα στριμώξουμε. Τα πιο γλυκά είναι και εκείνα που χαλάνε πιο γρήγορα, οπότε φροντίζουμε να τα καταναλώνουμε κατά προτεραιότητα.

Τα οφέλη των κερασιών

Έχουμε πολλούς λόγους να καταναλώνουμε συχνά κεράσια, τώρα που είναι στην εποχή τους, γιατί εκτός από νόστιμα έχουν και εξαιρετικές διατροφικές ιδιότητες: περιέχουν αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαγικό οξύ. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό, ενώ παράλληλα είναι φτωχά σε θερμίδες, αφού ένα κεράσι αποδίδει μόλις 4 θερμίδες.
Με όλα αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι τα οφέλη στην υγεία είναι πολλά. Οι φυτοστερόλες που έχουν τα κεράσια βοηθούν στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, τα κεράσια αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες, ενώ έχουν και αντισηπτικές ιδιότητες. Ο χυμός τους βοηθά ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι χρήσιμη στην αναιμία. Ακόμη, μειώνουν την πνευματική κόπωση, γι’ αυτό ενδείκνυνται στους μαθητές κατά τις περιόδους εξετάσεων. Λόγω της γλυκιάς τους γεύσης και των ελάχιστων θερμίδων βοηθούν και σε μια δίαιτα αδυνατίσματος, ενώ είναι επιπλέον διουρητικά, χωνευτικά, αποτοξινωτικά, αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα για την καλή λειτουργία του εντέρου.

Η προετοιμασία τους

Επειδή τα κεράσια έχουν την τάση να απορροφούν εύκολα νερό, τα ξεπλένουμε μόνο μία με δύο φορές πριν την κατανάλωσή τους. Για να αποφύγουμε τυχόν δύσκολους λεκέδες που αφήνουν, κατά την αφαίρεση των κουκουτσιών, μια απλή συμβουλή είναι να το κάνουμε μέσα σε μια πλαστική σακούλα. Επίσης, πολύ χρήσιμο είναι και το ειδικό εργαλείο που αφαιρεί τα κουκούτσια πανεύκολα και θα μας χρειαστεί σε αρκετές συνταγές, όπου χρειαζόμαστε μόνο τη σάρκα του φρούτου. Είτε τα καταναλώνουμε ωμά, είτε μαγειρεμένα, πρέπει να τα εξετάζουμε προσεκτικά ένα-ένα για να ανιχνεύσουμε τυχόν χαλασμένα και να τα πετάξουμε.

Η χρήση τους

Σίγουρα το κεράσι είναι ένα φρούτο γλυκό, αρωματικό, χωρίς ενοχλητική οξύτητα και γι’ αυτό καταναλώνεται με πολλή ευχαρίστηση ωμό, ιδίως όταν είναι στην κατάλληλη ωρίμανση. Φυσικά, γίνονται υπέροχη μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού, ενώ στην Ελλάδα συνηθίζουμε να τα χρησιμοποιούμε και για στόλισμα τούρτας, τσιζκέικ, παγωτού και όποιου άλλου γλυκίσματος σκεφτούμε. Ακόμα και πλάι σε τυριά με ήπια γεύση μπορούμε να τα βάλουμε, ενώ σε άλλες χώρες οι χρήσεις του είναι πολύ περισσότερες. Από το γαλλικό «κλαφουτί» και τα βρετανικά κραμπλ, μέχρι τις τάρτες με κεράσια, τις γλυκές τούρτες, τις κερασόπιτες, τα κέικ, αλλά και τις σάλτσες που συνοδεύουν διάφορα πουλερικά ή κρέατα, που ταιριάζουν με φρούτα. Μια πρωτότυπη ιδέα είναι να κάνουμε ένα κάλεσμα με θέμα τα κεράσια. Θα κάνουμε την έκπληξη προσφέροντας ένα μενού με τα κεράσια να πρωταγωνιστούν σε κάθε πιάτο, από το ορεκτικό και τη σαλάτα, μέχρι το κυρίως πιάτο και το επιδόρπιο! Ακολουθούν συνταγές που θα σας δώσουν ιδέες για να δημιουργήσετε υπέροχα εδέσματα με κεράσια, αλμυρά ή γλυκά. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία, καθώς τώρα υπάρχουν σε αφθονία στην αγορά και χαρείτε τα σε όσο περισσότερες εκδοχές μπορείτε.

Updated: 08/06/2022
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 15/9/2017

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;