Follow us

Οι πίτσες, οι ζύμες και οι γεμίσεις τους

Οι πίτσες, οι ζύμες και οι γεμίσεις τους

Kανείς δεν λέει όχι σε μια ωραία σπιτική πίτσα. Και αν σκεφτόμαστε τη φασαρία της ετοιμασίας της ζύμης, η πίτσα δεν φτιάχνεται μόνο με μαγιά. Φτιάχνεται και με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και με μπέικιν πάουντερ και, ακόμα, δεν είναι απαραίτητο να την ανοίξουμε με τον πλάστη, αφού ανοίγει πολύ εύκολα -τουλάχιστον κάποιες από τις ζύμες που σας δίνουμε- απλώς με την παλάμη τη χεριού μας. Πόσο λεπτή θα την κάνουμε, εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας. Πάντως, μια πίτσα με ζύμη πολύ παχιά, προδίδει την αυθεντικότητα του είδους και, επιπλέον, χρειάζεται περισσότερο χρόνο (και προσοχή) για να ψηθεί καλά. Ας υπολογίσουμε 5 χιλ. για να απολαύσουμε γρήγορα την πίτσα μας και να είμαστε σίγουροι πως έχει ψηθεί καλά. Όσον αφορά τη σάλτσα ντομάτα, είναι εν πολλοίς το Α και το Ω για μια καλή πίτσα. Υπάρχουν έτοιμες σάλτσες στο εμπόριο και μερικές είναι καλές (φυσικά θα αποκλείσουμε την κέτσαπ τελείως!).

Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή που γίνεται πολύ γρήγορα, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να βράσουμε όλα τα υλικά μαζί και με το ελαιόλαδο, από την αρχή. Τα αρτύματα που προτείνουμε είναι ενδεικτικά. Μπορούμε να καρυκεύσουμε τη σάλτσα μας με ό,τι αρωματικό βότανο θέλουμε. Υπάρχουν βεβαίως και οι λευκές πίτσες (pizza bianca) -περισσότερες συνταγές σε αυτό το ύφος θα βρούμε εδώ, στις οποίες δεν βάζουμε σάλτσα ντομάτα, αλλά μόνο τυρί. Είναι θέμα γούστου και υπάρχουν υπέροχες λευκές πίτσες. Στην περίπτωση πάντως που χρησιμοποιήσουμε ντομάτα, θα την βάλουμε με φειδώ, ίσα να καλύψει σε πάχος 1-2 χιλ. την κρούστα (ανάλογα και με το πάχος της κρούστας). Ο στόχος είναι να τονίσει και όχι να εξαφανίσει τη γεύση των άλλων υλικών.
Εδώ, σας προτείνουμε 3 τρόπους για να φτιαχτεί η ζύμη: με μαγιά (ξερή), με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και γιαούρτι. Τέλος, εδώ, βρίσκεται η κλασική συνταγή για ζύμη πίτσας με νωπή μαγιά.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;