Οι καλύτεροι φίλοι του κρέατος
Δημήτρης Αντωνόπουλος
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011
Δημήτρης Αντωνόπουλος
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011
Έχει από μόνο του πολύ umami το ψητό κρέας, αλλά για να τονώσετε την αίσθηση της βαθιάς νοστιμιάς της πέμπτης γεύσης χρειάζεστε μερικά έξτρα υλικά. Ευτυχώς η ποπ διατροφική κουλτούρα μάς έχει εφοδιάσει με πρωταθλητές του είδους.
Ιδιαίτερες umami επιδόσεις έχουν οι ταμάμ για τα steaks brown sauces, με πιο διάσημη του είδους την περίφημη HP Sauce, που φτιάχνεται με ξίδι βύνης, ντομάτα, μελάσα, χουρμάδες, tamarind και διάφορα μπαχαρικά. Άλλη ευρύτατα διαδεδομένη σάλτσα με ρέον το umami είναι η πασίγνωστη κέτσαπ της Heinz. φτιαγμένη από ώριμες ντομάτες και διπλάσιο ξίδι από τους ανταγωνιστές της, είναι μεγάλη πηγή νοστιμιάς. Αν μάλιστα την ανακατέψετε με πληθώρα άλλων umami υλικών (πουρέ αντζούγιας, Worcestershire, oyster ή fish sauce, χαρίσα και τρούφα) και τα μαρινάρετε όλη νύχτα στο ψυγείο, θα εκπλαγείτε από την έξτρα, βαθιά νοστιμιά της. Δ.Α.