Follow us

Οι καλύτερες συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι

Η Λαμπρή δεν είναι συνώνυμη του οβελία. Μένει ν' ανακαλύψουμε και άλλα υπέροχα πασχαλιάτικα φαγητά. Αν, λοιπόν, έχετε προγραμματίσει να σουβλίσετε αρνί, καλό κουράγιο και καλοφάγωτο, αλλά...

Οι καλύτερες συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι

...Από την άλλη, η ελληνική κουζίνα έχει απίστευτο πλούτο συνταγών με το κατ' εξοχήν ελληνικό κρέας, το αρνί και το κατσικάκι. Θα ήταν μιά καλή ιδέα, αν βρεθείτε στην επαρχία -και κυρίως σε νησιά- να τις δοκιμάσετε. Στις παραδοσιακές πασχαλιάτικες συνταγές, βλέπουμε να συνδυάζεται σοφά το κρέας με τα τοπικά και εποχικά προϊόντα (φρέσκα τυριά, ανοιξιάτικα χόρτα και μυρωδικά), ενώ αξιοποιείται και το παραμικρό εντόσθιο σε φαγητά μοναδικής νοστιμιάς, όπως το κοκορέτσι, οι διάφορες μαγειρίτσες, τα γαρδουμπάκια κι ένα σωρό άλλα, λιγότερο γνωστά.

Οι καλύτερες συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι

Το απλό αρνάκι στις κληματόβεργες, που αναδεικνύει τη νοστιμιά του κρέατος. Το πασχαλιάτικο πατούδο της Νάξου, γεμιστό με τα συκωτάκια, σέσκουλα, ρύζι, μυρωδικά. Ο λαμπριάτης της Άνδρου, κατσικάκι γεμιστό με τα τοπικά τυριά, συκωτάκια, αβγά, δυόσμο, μάραθα. Το μαστέλο της Σίφνου, μαριναρισμένο σε κρασί, που σιγοψήνεται μετά, με τις πατάτες του, μέσα στο πήλινο μαστέλο. Τα αντίστοιχα γεμιστά αρνιά ή κατσικάκια, που συναντάμε στα Δωδεκάνησα, με αρώματα μπαχαρικών (κανελογαρύφαλλα) και συχνά κουκουνάρι και σταφίδες. Τα ζακυνθινά, τα μακεδονίτικα, τα κρητικά. Τα διάφορα φρικασέ -αβγοκομένα ή όχι-, με αγκινάρες, με άγρια χόρτα, με σκέτα κρεμμυδάκια και μυρωδικά, γεύσεις λεπτές που θα έδιναν έμπνευση σε διάσημους σεφ.

Αρνάκι μαστέλο

Η κατσαρόλα και το πολύωρο μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, μπορεί να κάνει λουκούμι ακόμα και σκληρά κρέατα όπως η γίδα, το πρόβατο, το κριάρι ή ο τράγος, ενώ τα αρωματικά χόρτα, τα μπαχαρικά, το λεμόνι, τα βότανα, αφαιρούν τη χαρακτηριστική μυρωδιά των αμνοεριφίων -για όσους έχουν ευαίσθητη μύτη. Μαζί με πατάτες, ρύζι, χόρτα, μακαρόνια, ρύζι, πλιγούρι, τραχανά, το κατσικάκι ή το αρνάκι στην κατσαρόλα δίνει νοστιμότατα φαγητά για μεγάλες παρέες και οικογένειες με όλη τη γευστική «ευγένεια», που χαρίζουν τα αρτύματα στο φαγητό.

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι τα συνοδευτικά του πασχαλινού τραπεζιού, το είδος των ορεκτικών και ο τρόπος μαγειρέματος του κρέατος παίζουν σοβαρό ρόλο για πιο υγιεινή απόλαυση: τα ωμά λαχανικά -μεγάλες πράσινες σαλάτες με μαρούλι κρεμμύδι, αρωματικά χόρτα όπως άνηθο και μαϊντανό, λεμόνι και ξίδι, επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μειώνουν την απορρόφηση του λίπους, ενώ τα πρώτα πιάτα με βάση τα λαχανικά είναι άκρως κατάλληλα για ένα λαμπρό πασχαλινό γεύμα, πιο φιλικό στον οργανισμό μας.

Updated: 19/04/22
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 10/4/2017

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;