Οι γαρίδες ως άρτυμα

Δημήτρης Αντωνόπουλος Δημήτρης Αντωνόπουλος Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Όλος ο πλανήτης τρελαίνεται για τις γαρίδες, αλλά οι Ασιάτες είναι οι πιο «προχώ» απ’ όλους. Έχοντας συνειδητοποιήσει πολύ καλά πόση νοστιμιά έχουν, φτιάχνουν αρτύματα κάνοντάς τις σκόνη και πασπαλίζοντας τα φαγητά με τη νοστιμιά τους.

Οι γαρίδες ως άρτυμα

Είναι πολύ ξεχωριστή περίπτωση οι γαρίδες, καθώς δεν περιέχουν ένα, αλλά πολλά νόστιμα αμινοξέα: οι 43 μονάδες γλουταμινικού και οι 92 μονάδες ινοσινικού (inosinate) συνδυάζονται με ένα άλλο αμινοξύ, τη γλυσίνη (glycin), κι έτσι η σάρκα των εν λόγω μαλακόστρακων γίνεται μια ευτυχής συνεργία υπογραμμισμένης νοστιμάδας που μαγνητίζει.
Γι’ αυτό όταν τις μαγειρεύω, τις καθαρίζω και φτιάχνω έναν πολύ umami ζωμό από τα κεφάλια και τα κελύφη τους, τον οποίο χρησιμοποιώ κατόπιν ως βάση για ριζότο, σάλτσες σε μακαρονάδες και άλλα υπερνόστιμα εδέσματα. Δ.Α.


Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος