Follow us

Οι φρέσκες αγκινάρες της άνοιξης

Οι φρέσκες αγκινάρες της άνοιξης

Φρέσκες αγκινάρες βρίσκουμε το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα Μάη -και αν! Οπότε ας τις μαγειρέψουμε όσο τις βρίσκουμε στην αγορά, διότι άλλη η χάρη της φρέσκιας αγκινάρας με το ελαφρύ άρωμα και την κομψή υπόπικρη γεύση και άλλο η -χρήσιμη μεν ελαφρώς άγευστη όμως- κατεψυγμένη, που θα την έχουμε στη διάθεσή μας όλον τον χρόνο.
Και μια και μιλήσαμε για την υπόπικρη γεύση της, αυτή είναι δώρο της κυναρίνης, μιας φυτοχημικής ουσίας, που οι επιστήμονες κατατάσσουν ανάμεσα στα πιο σπουδαία αντιοξειδωτικά και άριστο σύμμαχο για τη διατήρηση της υγείας του ήπατος (συκώτι), αλλά και για τη θεραπεία του (σε περίπτωση ηπατικής ανεπάρκειας, κίρρωσης, ίκτερο, κλπ.) Ακόμα, σχετικές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να λειτουργεί ρυθμιστικά όσον αφορά την οξείδωση της χοληστερόνης (δηλαδή μπορεί να μειώνει την κακή χοληστερίνη).

Η προετοιμασία τους για το μαγείρεμα, χρειάζεται κάποιο χρόνο και είναι καλύτερα να φορέσουμε γάντια για να μην μαυρίσουν τα δάχτυλά μας και τα νύχια μας.
Πρώτα τις πλένουμε καλά και τις γυρίζουμε ανάποδα (με τα αγκάθια προς τα κάτω) για να φύγει το νερό που κρατούν μέσα στα φύλλα τους. Ετοιμάζουμε ένα μπολ με κρύο νερό, μέσα στο οποίο διαλύουμε μια-δυο κουταλιές αλεύρι και τον χυμό ενός λεμονιού. Αφαιρούμε τα μικρά σκληρά εξωτερικά φύλλα της βάσης. Κατόπιν, με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε «πριονίζοντας» το επάνω 1/3 των φύλλων (το μαχαίρι πρέπει να είναι ανοξείδωτο, αλλιώς η αγκινάρα θα μαυρίσει). Με το ψαλίδι της κουζίνας ψαλιδίζουμε τα αγκάθια που έχουν μείνει. Κόβουμε το κοτσάνι και το ξεφλουδίζουμε με ένα μικρό μαχαίρι καθαρίσματος για πατάτες. Με ένα κουτάλι, αφαιρούμε πολύ προσεκτικά το «χνούδι» που έχει η καρδιά, δημιουργώντας μια κοιλότητα (κούπα).
Μια-μια αγκινάρα που καθαρίζουμε τη ρίχνουμε αμέσως στο διάλυμα νερό-αλεύρι-λεμόνι, για να μην μαυρίσει. Σε αυτό το στάδιο, οι αγκινάρες είναι έτοιμες για να τις μαγειρέψουμε.

Οι συνταγές που σας προτείνουμε δεν κινούνται στον χώρο της παράδοσης, αλλά είναι πολύ νόστιμες. Αν παρ΄ όλα αυτά θέλετε κάτι από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, θα βρείτε εδώ τη συνταγή για αγκινάρες αλά πολίτα, εδώ βρίσκετε τη συνταγή για αγκινάρες με αρακά, εδώ η συνταγή για κατσικάκι με αγκινάρες και εδώ η συνταγή για αγκινάρες μουσακά.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;