Follow us

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου και ο Τέλης Παπαδόπουλος προτείνουν για τις γιορτές

Να πάμε λίγο πίσω; Τότε που Χριστούγεννα σήμαιναν αγωνία για το δώρο του Άη Βασίλη, ξύπνημα αξημέρωτα για τα κάλαντα, χαρά γενικότερη, και γεύσεις;

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου και ο Τέλης Παπαδόπουλος προτείνουν για τις γιορτές

Πολλές γεύσεις. Γλυκιές και αλμυρές.

Η μόνη, ίσως, εποχή του χρόνου που δεν ακουγόταν η φράση: "Άστο κάτω το γλυκό, θα έρθει ένας άνθρωπος και δεν θα έχω τί να τον κεράσω!"

Αυτήν την εποχή θυμηθήκαμε, παρέα με έξι κορυφαίους σεφ και έξι bartenders, που μοιράζονται μαζί μας την αγαπημένη τους συνταγή, για γλυκό ή αλμυρό πιάτο και κοκτέιλ με Mataroa Gin, δημιουργώντας ξεχωριστά «ζευγάρια» σε ένα μοναδικό pairing.

Οι εμπνευστές του πρώτου γευστικού ζευγαριού είναι οι εξής:
Σωτήρης Ευαγγέλου και Τέλης Παπαδόπουλος

Ιδού, λοιπόν, οι γευστικές τους προτάσεις για τις πιο λαμπερές μέρες της χρονιάς μαζί με την έμπνευση του καθενός!

Καλή απόλαυση!

Σωτήρης Ευαγγέλου

Executive Chef - Makedonia Palace

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου και ο Τέλης Παπαδόπουλος προτείνουν για τις γιορτές

Η Έμπνευση

"Για μένα, τα Χριστούγεννα είναι συνώνυμα με την οικογένεια, είναι η πιο οικογενειακή γιορτή. Οι γεύσεις που συνδέω περισσότερο με τις μέρες αυτές είναι οι γεύσεις της παιδικής μου ηλικίας, και κυρίως τα κάστανα. Εκτός από το γεγονός πως είναι ένας αγαπημένος ξηρός καρπός, η καταγωγή μου είναι από ορεινό χωριό με πολλά καστανοχώραφα, άρα είναι μια γεύση που την θυμάμαι από μικρός και την έχω έντονα στην γευστική μου ανάμνηση."

Εκτέλεση

Πασπαλίζετε το καρέ με το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά σωτάρετε με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Βγάζετε το αρνί από το τηγάνι και συνεχίζετε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο (180 °C) για 15-20 λεπτά (το κρέας πρέπει να έχει ροζέ χρώμα).
Στο ίδιο τηγάνι που σωτάρατε το αρνί, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, το σέλινο, το καρότο και τα κάστανα. Σωτάρετε ελαφρά και προσθέτετε νερό (ίσα να τα σκεπάσει). Αφήνετε να βράσουν και να μαλακώσουν. Κατόπιν προσθέτετε το κονιάκ, το βούτυρο και το μέλι. Ανακατεύετε ελαφρά. Προσθέτετε το ξύδι και αφήνετε το φαγητό να μελώσει και να γλασάρει.
Όταν είναι έτοιμο, κόβετε το καρέ σε φέτες, το τοποθετείτε σε ζεστά πιάτα, το γαρνίρετε με τα κάστανα και σερβίρετε.

Τέλης Παπαδόπουλος

Iδιοκτήτης Soulshakers Bar Services, World’s Best Bartender, World Class Competition 2009

Η Έμπνευση

"Η έμπνευση για αυτό το κοκτέιλ είναι η γιαγιά μου, η οποία έφτιαχνε εκπληκτικές μηλόπιτες, και πάντα φρόντιζε να υπάρχουν στο σπίτι της τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αυτήν, λοιπόν, την γεύση προσπάθησα να συνδυάσω με το πιάτο του φίλου μου, Σωτήρη Ευάγγελου, επειδή πιστεύω πως το αρνάκι που μαγείρεψε με τα καραμελωμένα κάστανα ταιριάζει εξαιρετικά με το πράσινο μήλο και τον βοτανικό και spicy χαρακτήρα του Mataroa Gin. Εύχομαι να το απολαύσετε, καλές γιορτές και καλή χρονιά σε όλους!"

Η Συνταγή

Green Apple
40 ml Mataroa Mediterranean Dry Gin
30 ml λικέρ Πράσινου Μήλου
10 ml Σιρόπι Mathieu Teisseire
2 ml διάλυμα κιτρικού οξέως
100 ml Τόνικ London Essence Bitter Orange & Elderflower
Βρώσιμο αιθέριο έλαιο Πράσινο Μήλο

Μέθοδος
Build (τα συστατικά προστίθενται διαδοχικά στο ποτήρι)
Ποτήρι: Highball / Collins
Γαρνιτούρα
Άρωμα Πράσινο Μήλο / Πράσινο Μήλο / Βρώσιμο Λουλούδι.
Πάγος: παγάκια 5x5

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;