Follow us

Ο Μιχάλης Νουρλόγλου και ο Θάνος Προυναρούς προτείνουν για τις γιορτές

Να πάμε λίγο πίσω; Τότε που Χριστούγεννα σήμαιναν αγωνία για το δώρο του Άη Βασίλη, ξύπνημα αξημέρωτα για τα κάλαντα, χαρά γενικότερη, και γεύσεις;

Ο Μιχάλης Νουρλόγλου και ο Θάνος Προυναρούς προτείνουν για τις γιορτές

Πολλές γεύσεις. Γλυκές και αλμυρές.

Η μόνη, ίσως, εποχή του χρόνου που δεν ακουγόταν η φράση: "Άστο κάτω το γλυκό, θα έρθει ένας άνθρωπος και δεν θα έχω τί να τον κεράσω!"

Αυτήν την εποχή θυμηθήκαμε, παρέα με έξι κορυφαίους σεφ και έξι bartenders, που μοιράζονται μαζί μας την αγαπημένη τους συνταγή, για γλυκό ή αλμυρό πιάτο και κοκτέιλ με Mataroa Gin, δημιουργώντας ξεχωριστά «ζευγάρια» σε ένα μοναδικό pairing.

Οι εμπνευστές του έκτου γευστικού ζευγαριού είναι οι εξής: Μιχάλης Νουρλόγλου και Θάνος Προυναρούς.

Ιδού, λοιπόν, οι γευστικές τους προτάσεις για τις πιο λαμπερές μέρες της χρονιάς μαζί με την έμπνευση του καθενός!

Καλή απόλαυση!

Ο Μιχάλης Νουρλόγλου και ο Θάνος Προυναρούς προτείνουν για τις γιορτές

Μιχάλης Νουρλόγλου

Chef, Première restaurant, Atheneum Intercontinental

Έμπνευση

“Όταν ακούω την λέξη Χριστούγεννα μου έρχεται στο μυαλό τα αρώματα που μύριζω στις κουζίνες τις μέρες αυτές.Κανέλα, πορτοκάλι,καβουρδισμένοι ξηροί καρποί είναι τα πιο χαρακτηριστικά αρώματα που μου ξυπνάνε μνήμες απο όταν ήμουνα παιδί και μύριζε όλο το σπίτι κουραμπιέδες και μελομακάρονα.Έτσι λοίπον σκέφτηκα ότι πρέπει να συνθέσω ένα γλυκό που να κρύβει όλα αυτά τα αρώματα και τις μνήμες σε μία μπουκιά.Αυτή λοιπόν είναι η Caramelized Snowman.Μια τραγάνη βάση βουτυράτης τάρτας με ψημένη κρέμα αμυγδάλου-πορτοκάλι, χειροποιήτη πραλίνα καρυδιού, πλούσια γκανάζ καραμέλας-σοκολάτας και μια σαντιγύ κανέλας συνθέτουν το απόλυτο Χριστουγεννίατικο γλυκό.”

Caramelized Snowman

Γλυκιά Τάρτα

Υλικά για την γλυκιά τάρτα
120 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
2 γραμμάρια αλάτι
60 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
40 γραμμάρια πούδρα αμυγδάλου
50 γραμμάρια αυγά
235 γραμμάρια αλεύρι

Τρόπος Παρασκευής
Ρίχνουμε το βούτυρο,το αλάτι και την άχνη ζάχαρη και αφρατεύουμε στο μίξερ με το φτερό για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αυγά, χτυπάμε για 3 λεπτά και προσθέτουμε την πούδρα αμυγδαλου και το αλεύρι. Μολις γίνει μια λεία ζύμη αφαιρούμε από το μίξερ και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.Ανοίγουμε την ζύμη μας σε μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα τάρτας και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά.

Κρέμα Αμυγδάλου

Υλικά για την κρέμα αμυγδάλου
50 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
50 γραμμάρια πούδρα αμυγδάλου
1 αυγό
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι

Τρόπος Παρασκευής
Ρίχνουμε όλα τα υλικα στο μίξερ και χτυπάμε με το φτερό για 2 λεπτά. Ρίχνουμε στην ψημένη τάρτα και ψήνουμε στους 140 βαθμούς για 10-12 λεπτά.

Πραλίνα πεκάν

Υλικά για την πραλίνα καρυδιού
80 γραμμάρια καρύδια
40 γραμμάρια ζάχαρη

Τρόπος Παρασκευής
Ψήνουμε τα καρύδια στον φούρνο στους 160 βαθμούς για 7 λεπτά. Τα ρίχνουμε στο blender μαζι με την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Μόλις είναι έτοιμη ρίχνουμε στην τάρτα μας και την τοποθετούμε στο ψυγείο.

Γκανάζ Καραμέλα-Σοκολάτα

Υλικά για την γκανάζ
150 γραμμάρια κουβερτούρα καραμέλα
120 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
20 γραμμάρια γλυκόζη

Τρόπος Παρασκευής
Τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος με την γλυκόζη σε ενα κατσαρολάκι και μολις βράσει την ρίχνουμε στην σοκολάτα.Ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να έχουμε ενα λείο αποτέλεσμα.Το ρίχνουμε στην τάρτα μας και την τοποθετούμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.

Σαντιγύ κανέλας

Υλικά για την σαντιγύ κανέλας
90 γραμμάρια κρέμα γάλακτος(1)
15 γραμμάρια γλυκόζη
70 γράμμαρια λευκή σοκολάτα
140 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
10 στίκ κανέλας

Τρόπος Παρασκευής
Τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος(1),την γλυκόζη,τα στικ κανέλας σε ενα κατσαρολάκι και μολις πάρει βράση τα σουρώνουμε μέσα στην σοκολάτα.Ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί και ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος κρύα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο ένα βράδυ.Την επόμενη μέρα χτυπάμε την σαντιγύ μας στο μίξερ μεχρι να σφίξει και γαρνίρουμε την τάρτα μας.

Θάνος Προυναρούς

Ιδιοκτήτης & manager, Baba Au Rum bar, In Love Again, pastry shop & specialty coffee

Η έμπνευση

“Η έμπνευση από τα κλασικά Σκανδιναβικά Χριστουγεννιάτικα punches που ταιριάζουν με το In Love Again και φυσικά από τα υλικά που χρησιμοποιούμε εκεί μαζί με τον Μ. Νουρλόγλου στα γλυκίσματα αλλά κάθε άλλο δημιουργικό. (Αχ σιχαίνομαι τις ιστορίες έμπνευσης από τις γιαγιάδες μας, χαχα!)”

Συνταγή

Merry Mataroa Punch
50 ml Mataroa-Sherry*
10 ml Amaro
10 ml Honey Syrup
50 ml Almond Milk
4 dashes Pimento Dram

Method: Shake with ice and fine strain
Glass: Cocktail Coupette
Garnish: Grated Nutmeg

Mataroa-Sherry (party serving)
450 ml Mataroa
150ml Sherry
100 gr. Dried Plums
Cook at 60 min at 60C

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;