banner
banner
banner

Ο freddo και τα μυστικά του

O απόλυτος καφές του καλοκαιριού γίνεται πανεύκολα στο σπίτι. Μάθετε πώς...

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

Από τη στιγμή που κάποιος είχε την ιδέα να αδειάσει ένα φλιτζανάκι αχνιστό εσπρέσο μέσα σε ένα ποτήρι με παγάκια και να αναδεύσει ζωηρά, γεννήθηκε ένα νέο είδος καφέ… 

Ο freddo και τα μυστικά του

…Για καλή μας τύχη, ο καφές πάγωσε χωρίς να χάσει τα αρώματα του καλού εσπρέσο. Δεν άργησε να αποκτήσει και το σκούφο του καπουτσίνο, με τον κατάλευκο αφρό να κάνει τέλεια αντίθεση επάνω στον μαύρο καφέ: αργά και όμορφα κυλάει στον καφέ και το χρώμα στο ποτήρι γίνεται σταδιακά μπεζ "cappuccino"… Κάπως έτσι, πριν μερικά χρόνια, ο γνήσιος καφές απόκτησε καλοκαιρινή όψη κι από τότε το στυλάτο, κωνικό ποτήρι του freddo στο τραπέζι σηματοδοτεί όσο λίγα πράγματα την έλευση του καλοκαιριού. 
Ο freddo είναι σήμερα το πιο περιζήτητο καλοκαιρινό ρόφημα. Όλοι γνωρίζουμε ένα τουλάχιστον bar που φτιάχνει τον καλό. Πόσοι όμως ξέρουμε ότι εξ' ίσου καλό -και καλύτερο ακόμα- freddo μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι; 

banner
Freddo "home made"
Freddo

Απαραίτητα εξαρτήματα: μια μηχανή του εσπρέσο και καλός καφές, κατάλληλος για freddo, δηλαδή με δυνατή γεύση. Η καλή μηχανή δεν είναι τόσο θέμα τιμής όσο θέμα απόδοσης, που εγγυάται τέλειο άρωμα και πυκνή κρέμα (καϊμάκι) στον καφέ μας (για παράδειγμα μια μηχανή που παίρνει κάψουλες Nespresso αρχίζει από 99€). Ρωτήσαμε τους ειδικούς της Νespresso για να πάρουμε τις οδηγίες για έναν εγγυημένα καλό freddo. 
- φτιάχνουμε δυο δόσεις εσπρέσο δηλαδή 80 ml καφέ (αν χρησιμοποιούμε κάψουλες Nespresso χρειάζονται δύο κάψουλες). Προσθέτουμε, αν θέλουμε, ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά.
- ρίχνουμε τον καφέ σε μεταλλικό δοχείο με 3-4 παγάκια και ανακατεύουμε χωρίς καθυστέρηση, ώστε ο καφές να παγώσει αμέσως. Τον μεταφέρουμε σε ψηλό ποτήρι και σερβίρουμε με παγάκια. Η, ακόμα πιο απλά, ρίχνουμε τον καφέ κατ' ευθείαν στο ποτήρι επάνω στα παγάκια και ανακατεύουμε. 
- για freddo cappuccino ετοιμάζουμε τον αφρό γάλακτος (αφρόγαλα) χωριστά, χτυπώντας  παγωμένο γάλα χαμηλών λιπαρών. Το τέλειο κρύο αφρόγαλα γίνεται, πάντως, με το μαγικό aeroccino, την ειδική συσκευή της Nepsresso: απλά, ρίχνουμε το παγωμένο γάλα στο aeroccino και πατάμε για λίγα δευτερόλεπτα το κουμπί. Ρίχνουμε τον πυκνό αφρό γάλακτος που σχηματίστηκε επάνω στον freddo και σερβίρουμε.
Η όλη διαδικασία δεν παίρνει παραπάνω από τρία λεπτά.

Τα μυστικά του καλού freddo

Η γεύση του freddo μας έχει να κάνει με τον καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε: πρέπει να είναι μια ποικιλία υψηλής έντασης, καλά καβουρδισμένος καφές με γεμάτο "σώμα", ώστε να διατηρήσει τα αρώματά του και μετά την προσθήκη του πάγου. Η Nespresso προτείνει π.χ. τις ποικιλίες της ristretto, arpeggio, rosabaya de Colombia, indriya from India και decaffeinato intenso -για τη στιγμή που προτιμάμε έναν καφέ decaffeinato.
To γάλα για τον αφρό πρέπει να είναι καλά παγωμένο και με χαμηλά λιπαρά. 
Επειδή τα παγάκια δεν είναι ίδια, θα χρειαστεί να δοκιμάσουμε πριν καταλήξουμε στο πόσα χρειαζόμαστε, ώστε ο καφές να παγώσει αμέσως χωρίς να αραιώσει υπερβολικά.
Αν το ποτήρι μας είναι ήδη παγωμένο θα διατηρηθεί καλύτερα η θερμοκρασία του freddo.

banner
Και ένα late afternoon cocktail…

Το Nespresso Vanilla Martini θα το λατρέψετε. Είναι το τέλειο cocktail για ένα σούρουπο στη βεράντα αυτή την εποχή, λίγο πριν-λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, μετά τον τελευταίο freddo…

Nespresso Vanilla Martini
espresso freddo 25 ml (μια κάψουλα Νespresso σε δόση ristretto) 
30 ml vodka
15 ml vanilla syrup
5 ml coffee liqueur
dash Frangelico
Βάζουμε στο σέικερ πάγο και όλα τα υλικά εκτός από τον καφέ. Προσθέτουμε στο τέλος τον καφέ και χτυπάμε δυνατά. Σουρώνουμε αμέσως σε ποτήρι martini και γαρνίρουμε με 3-4 κόκκους καφέ.

Ο freddo και τα μυστικά του

(Τη συνταγή έφτιαξε ο barista Αποστόλης Παλιόπουλος στις "Ημέρες καφεγνωσίας" που οργανώνει η Nespresso για τα μέλη της στις Nespresso Boutiques.)Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος