banner
banner
banner

O Έκτορας Μποτρίνι και η νέα ελληνική κουζίνα στο δείπνο των Χρυσών Σκούφων

Ένα conceptual μενού που προβάλλει την αξία των πρώτων υλών στη νέα ελληνική κουζίνα

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021

«Νέα ελληνική κουζίνα: η επανάσταση των υλικών» επιγράφεται το δείπνο που δημιούργησε ο Έκτορας Μποτρίνι για το βράδυ της απονομής των «Χρυσών Σκούφων 2021», στις 13 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

O Έκτορας Μποτρίνι και η νέα ελληνική κουζίνα στο δείπνο των Χρυσών Σκούφων

Το δείπνο που ακολουθεί την απονομή των «Χρυσών Σκούφων» -των ετήσιων βραβείων που απονέμει το Αθηνόραμα στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας- ήταν ανέκαθεν ένα σπάνιο γαστρονομικό γεγονός με προσκεκλημένα θρυλικά ονόματα της σύγχρονης εστίασης. Ανατρεπτικά μενού και πιάτα-ορόσημα, που χαρακτήριζαν τον guest chef αλλά και τις τάσεις κάθε εποχής, παραμένουν αξέχαστα σε όσους τα απόλαυσαν, κι έκαναν κάθε απονομή μοναδική.

banner

Στην ίδια φιλοσοφία και τιμώντας παράλληλα την «ελληνικότητα» της χρονιάς λόγω της ιστορικής επετείου, φέτος η σκυτάλη δεν θα μπορούσε παρά να περάσει σε έναν κορυφαίο Έλληνα chef, που ανεβάζει σε άλλο επίπεδο τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα τοποθετώντας στη βάση της σπάνια και εξαιρετικά προϊόντα της παραγωγής μας. Ο Έκτορας Μποτρίνι θα μαγειρέψει για τους «Χρυσούς Σκούφους» ένα μενού με τη σφραγίδα της κουζίνας του και γεύση ελληνική.

Καλύτερο εστιατόριο για το θεσμό «Χρυσοί Σκούφοι 2020»  της χώρας με δύο Χρυσούς Σκούφους και βαθμό 17/20 αναδείχθηκε το «Etrusco» στην Κέρκυρα. Το βραβείο παρέλαβε ο σεφ - ιδιοκτήτης Έκτορας Μποτρίνι με τον σεφ Νίκο Μπίλη από τον εκδότη του Αθηνοράματος Δημήτρη Ηλιόπουλο.

Καλύτερο εστιατόριο για το θεσμό «Χρυσοί Σκούφοι 2020» της χώρας με δύο Χρυσούς Σκούφους και βαθμό 17/20 αναδείχθηκε το «Etrusco» στην Κέρκυρα. Το βραβείο παρέλαβε ο σεφ - ιδιοκτήτης Έκτορας Μποτρίνι με τον σεφ Νίκο Μπίλη από τον εκδότη του Αθηνοράματος Δημήτρη Ηλιόπουλο.

Οι μοναδικές πρώτες ύλες μας κρατούν βασικό ρόλο στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα και υπογράφουν την προσωπικότητά της. Με αυτή τη βεβαιότητα, μια ανθολογία υλικών μικρής παραγωγής απ’ όλη τη χώρα εντάσσεται στις βασισμένες στην ελληνική γευστική μνήμη δημιουργίες του βραβευμένο σεφ, που χαρακτηρίζονται από έμπνευση, άψογη τεχνική και απολαυστική γεύση. Ο τίτλος «επανάσταση των υλικών» υποδηλώνει τον πρωταρχικό ρόλο που θα πρέπει οι τοπικές πρώτες ύλες να παίξουν στη νέα εποχή της ελληνικής κουζίνας, κάτι που συμβαδίζει, άλλωστε, με την παγκόσμια τάση για επιστροφή στο αυθεντικό, μοναδικό και ποιοτικό προϊόν, που χαρακτηρίζει τον τόπο και την παραγωγή του.

banner

Έτσι, στα πιάτα του δείπνου δηλώνουν παρουσία, μεταξύ πολλών γευστικών θησαυρών του τόπου μας, τα ρεβίθια Παναγιάς Λήμνου, το δυσεύρετο καρίκι της Τήνου (τυρί που ωριμάζει μέσα σε κέλυφος κολοκύθας) και το εξαιρετικό, σπάνιο αρνάκι της αυτόχθονης φυλής Φλώρινας Πελαγονίας. Αυτό το τελευταίο προέρχεται από αρχαία φυλή προβάτου που έχει επιβιώσει σε μικρό αριθμό ως τις μέρες μας και τελευταία γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από την ΕΔΟΚ (Εθν. Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος) και την Chef’s Brigade Slow Food Community να αυξηθεί η παραγωγή του και να γίνει γνωστό σε όλη τη χώρα: το δείπνο των Χρυσών Σκούφων θα είναι η «επίσημη πρώτη» του γνωριμία με τον κόσμο της εστίασης, που αναμένεται να το αξιοποιήσει…

Εδώ θα βρείτε αναλυτικά τα υποψήφια εστιατόρια για το 2021.

Χρυσοί Σκούφοι 2021
Υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής

Χορηγοί
S.Pellegrino - Acqua Panna
Metro Cash & Carry
Kaiser
Nespresso Professional
Upfield Professional
Nestle Desserts
ΔΩΔΩΝΗ
Ιωνίς
Miele
Chefs' Brigade Slow food Community

Υποστηρικτής
Argyros Estate


Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος