Follow us

Ο βραβευμένος Ανδρέας Μαυρομμάτης μας αποκαλύπτει τις συνταγές του

«45 συνταγές από την Ελλάδα, φτιαγμένες με αγάπη» είναι ο τίτλος της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Ανδρέα Μαυρομμάτη, του οποίου το εστιατόριο στο Παρίσι έχει τιμηθεί με αστέρι Michelin, και τρεις απ’ αυτές αποκαλύπτει στο Umami.

Ο βραβευμένος Ανδρέας Μαυρομμάτης μας αποκαλύπτει τις συνταγές του

Το όνομα Μαυρομμάτης μπορεί να μην είναι εξαιρετικά γνωστό στην Ελλάδα, στη Γαλλία όμως είναι συνδεδεμένο με εκλεπτυσμένες ελληνικές γεύσεις – δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι ο σπουδαίος σεφ επιμελήθηκε το diner de gala των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2019, ενώ το εστιατόριό του «Vivaldi by Mavrommatis» στο ξενοδοχείο Four Seasons της Λεμεσσού, βραβεύθηκε με Χρυσό Σκούφο στην παρθενική διοργάνωση του θεσμού στην Κύπρο.

Από το 1981, ο κυπριακής καταγωγής Ανδρέας Μαυρομμάτης σερβίρει στο Παρίσι μια κουζίνα μακριά από τα γνωστά «κλισέ» των ελληνικών εστιατορίων του εξωτερικού. Διατηρεί με τους αδελφούς του το περίφημο «Le Mavrommatis», που τιμάται με αστέρι Michelin από το 2018 και είναι αγαπημένο πολλών διασημοτήτων, καθώς και πέντε «Maison Mavrommatis» - τέσσερα στο Παρίσι, αλλά και ένα στην Κύπρο. Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης έχει επίσης βραβευτεί με το Χρυσό Μετάλλιο των Μαγείρων της Γαλλίας και αναδείχτηκε σε κορυφαίο σεφ της χώρας αυτής, αλλά και σε σπουδαίο πρεσβευτή της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό.

Με καταγωγή από ένα μικρό χωριό της Κύπρου στην περιοχή Πιτσιλιάς, βρέθηκε στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του ’70 για σπουδές ψυχολογίας. Γρήγορα όμως ασχολήθηκε με τη μαγειρική, αποφάσισε να αλλάξει καριέρα, σπούδασε γαστρονομία στην περίφημη σχολή Lenotre και εκπαιδεύτηκε δίπλα σε καταξιωμένους Γάλλους σεφ.

Από την αρχή της διαδρομής του θέλησε να αναβαθμίσει την εικόνα της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό κι έτσι το 1981 άνοιξε μαζί με τα αδέλφια του ένα μικρό παντοπωλείο στο 5ο Διαμέρισμα του Παρισιού, με προϊόντα από Κύπρο και Ελλάδα. Λίγον καιρό αργότερα, τα αδέρφια δημιούργησαν το πρώτο τους εστιατόριο, ενώ σήμερα, εκτός από τα πέντε εστιατόριά τους σε Παρίσι και Κύπρο, οι αδελφοί Μαυρομμάτη έχουν επίσης μια αλυσίδα εννέα καταστημάτων delicatessen με επιλεγμένα ελληνικά και κυπριακά προϊόντα σε Παρίσι, Νίκαια και Μασσαλία, που γνωρίζουν εξαιρετική επιτυχία. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι πωλούν 150 κιλά ταραμοσαλάτα την ημέρα!

Η μαγειρική του βασίζεται σε ελληνικές συνταγές και είναι ποτισμένη με τις παιδικές γευστικές του μνήμες. Αυτή την έμπνευση την αποδίδει με γαλλικές τεχνικές και δημιουργεί εκλεπτυσμένες εκδοχές ελληνικών πιάτων, που συγκινούν. «Χοιρινό μάγουλο με κυδώνι και ρετσίνα», «Ντολμάδες με σαλάχι, σάλτσα ντομάτα και καπαρόφυλλα Κύπρου», «Καρπούζι και φέτα με χυμό από ραβέντι και καρπούς σαμπούκου», είναι μερικοί τίτλοι ενδεικτικοί του μαγειρικού στυλ που του χάρισε το αστέρι Michelin.

Στο βιβλίο «45 συνταγές από την Ελλάδα, φτιαγμένες με αγάπη», εμπνέεται από περιοχές της χώρας μας, αρχίζοντας από την ηπειρωτική Ελλάδα για να προχωρήσει στο Αιγαίο Πέλαγος ενώ στο τέλος κάνει και έναν σταθμό στην Κύπρο, με εξαιρετικές συνταγές εμπνευσμένες από την τοπική γαστρονομία. Οι συνταγές του είναι σύνθετες, από σχετικά απλές μέχρι πιο απαιτητικές, όλες με λεπτομερείς και καλογραμμένες οδηγίες.

«Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης είναι ένας αλχημιστής που μεταφέρει τα συναισθήματά μας στα πιάτα του με ακρίβεια, αντλεί την έμπνευσή του από την καθαρότητα του ελαιόλαδου, από τη βελούδινη υφή ενός κόκκινου κρασιού, από τη γλυκιά πικράδα της ρίγανης, από τη γεύση ενός φύλλου από γεμιστό σέσκουλο…», αναφέρει ο Νίκος Αλιάγας στον πρόλογο του βιβλίου που, μετά την επιτυχημένη γαλλική έκδοση της Ducasse Edition, κυκλοφορεί τώρα στην ελληνική γλώσσα σε επιμέλεια της Gastronomy Essentials, με πρόλογο και από τον Κώστα Γαβρά.

Ιδού τρεις συνταγές για να μπείτε στο κλίμα…

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…