banner
banner
banner

Ντομάτα: know how και συνταγές

Άρτεμις Τζίτζη Άρτεμις Τζίτζη Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015

Ντομάτα: know how και συνταγές

Η ντομάτα, εκτός του ότι είναι ένας κλασσικός γαστρονομικός μύθος των μεσογειακών χωρών, έχει αναδειχθεί και σε σοβαρό διατροφικό μύθο τα τελευταία χρόνια, αφού εκτός από τη μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που περιέχει, η περιεκτικότητά σε λυκοπένιο, της προσδίδει, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, προστατευτικές ιδιότητες από διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες, ανάμεσά τους και ο καρκίνος. Η καλύτερή τους εποχή στη χώρα μας είναι από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, τόσο για την ανώτερη γεύση τους (οι ντομάτες χρειάζονται ήλιο και ζέστη για να διαπρέψουν σε νοστιμιά) όσο και από άποψη περιεκτικότητας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, όταν συνοδεύεται από κάποια λιπαρή ουσία –ιδανικά το ελαιόλαδο. Έτσι, μια σάλτσα ντομάτας ή ένα κοκκινιστό κατσαρόλας, αποδεικνύεται από αυτήν την πλευρά ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε τη Μεγάλη Κόκκινη γευστικά, αλλά και να ωφεληθούμε και διατροφικά. Ορισμένα πραγματάκια που θα πρέπει να θυμόμαστε για να περάσουμε καλά με τις ντομάτες καλοκαιριάτικα: -Βάζοντας τις ντομάτες στο ψυγείο χάνουν το άρωμά τους. Καλύτερα λοιπόν να τις διατηρούμε σε σκιερό μέρος επάνω σε χαρτί.  -Για να ξεσποριάσουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στη μέση και τις σφίγγουμε ελαφρά. Για να τις ξεφλουδίσουμε τις βουτάμε σε καυτό νερό (αν και οι περισσότερες θρεπτικές ουσίες βρίσκονται στη φλούδα, τουλάχιστον έτσι λένε μέχρι τώρα οι έρευνες).  -Οι ντομάτες συνεχίζουν να ωριμάζουν και μετά το κόψιμό τους.  -Η περιεκτικότητα της ντομάτας σε βιταμίνη C διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία, την ωριμότητα, την έκθεση της ντομάτας στον ήλιο, τη θερμοκρασία συντήρησης. Βεβαίως, μια σάλτσα ντομάτας δεν περιέχει ούτε στο ελάχιστο τη βιταμίνη C μια ντοματοσαλάτας αφού η βιταμίνη C καταστρέφεται με τη θερμοκρασία.  -Στην ντομάτα ταιριάζει άψογα το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το κρεμμύδι, ο βασιλικός και το κύμινο (ακόμα και αμαγείρευτο επάνω σε ντοματοσαλάτα, σαν αλάτι) η ξερή αλλά και η φρέσκια ρίγανη και το χοντρό αλάτι είτε είναι ωμές είτε είναι ψητές.   -Οι άνυδρες μικρές ντομάτες (σαν τα αυθεντικά ντοματάκια Σαντορίνης) είναι πολύ γλυκές και μυρίζουν συναρπαστικά. 

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος