Ντομάτα

Δημήτρης Αντωνόπουλος Δημήτρης Αντωνόπουλος Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Έχετε αναρωτηθεί πώς τα έχει καταφέρει η ντομάτα να γίνει darling σχεδόν σε κάθε κουζίνα που μαγειρεύεται σε τούτο τον πλανήτη; Πατρίδα της είναι μεν το Μεξικό, αλλά σήμερα δεν είναι δυνατό να σκεφτεί κανείς κάποια μεσογειακή κουζίνα χωρίς ντομάτα!

Ντομάτα

Οι Ισπανοί την πήγαν στις Φιλιππίνες και διαδόθηκε από εκεί σε ολόκληρη την Ασία. Την έφεραν, φυσικά, και στην πατρίδα τους κι έτσι τη σύστησαν σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Κάτι έχει, όμως, που την κάνει αποδεκτή από τόσο διαφορετικές κουλτούρες. Η απάντηση είναι μία: umami! Η ντομάτα μετρά (ζωή να 'χει!) 246 μονάδες ανά 100 γραμ. και στα ενδότερα μέρη της η αίσθηση είναι πιο δυνατή. Γι' αυτό δεν πρέπει ποτέ να πετάμε τους σπόρους της: μια μελέτη του διάσημου σεφ Heston Blumenthal επιβεβαιώνει την περισσή νοστιμάδα τους. Αν σερβίρετε μια σαλάτα μόνο από τους σπόρους της ντομάτας, θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ. Δ.Α.


Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος