Follow us

Ντολμάδες με μοσχαρίσιο κιμά, τραχανά και ντομάτα

Ντολμάδες με μοσχαρίσιο κιμά, τραχανά και ντομάτα

Υλικά

Υλικά

1 αφράτο λάχανο

500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

1 φλ. τραχανάς

3 φλ. ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

½ φλ. σκόρδο λιωμένο

1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο

1 κ.γ. κανέλλα σκόνη

½ φλ. ξερός δυόσμος

1 + ½ φλ. ελαιόλαδο

¾  + ¾  φλ. κόκκινο ξερό κρασί 

400 γρ. ντοματάκια σε κονσέρβα ψιλοκομμένα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρούμε με μαχαίρι το σκληρό κέντρο του λάχανου, το βάζουμε σε κατσαρόλα γεμάτη με αλατισμένο νερό και βράζουμε περίπου 30 λεπτά.

Βγάζουμε το λάχανο από την κατσαρόλα σε ταψί, ξεχωρίζουμε ένα -ένα τα φύλλα.

Κόβουμε κατά μήκος το σκληρό κάτω μέρος του κοτσανιού και τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας.

Ζεσταίνουμε τα ¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά πιέζοντας με ξύλινη κουτάλα να διαλυθούν οι σβόλοι.

Ρίχνουμε και κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπαχάρι και την κανέλλα και συνεχίζουμε να σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πιάνει στον πάτο ο κιμάς.

Σβήνουμε με τα ¾ του φλιτζανιού κόκκινο κρασί, ξύνουμε καλά τον πάτο να διαλυθεί ό,τι έχει κολλήσει και όταν εξατμισθεί προσθέτουμε τον τραχανά και 2 φλιτζάνια νερό.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά να απορροφηθεί το νερό.

Αλατοπιπερώνουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το δυόσμο.

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και να σφίξει.

Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια βάζοντας μια κοφτή κουταλιά της σούπας γέμιση στη μέση κάθε φύλλου και τα αραδιάζουμε κυκλικά στον πάτο της κατσαρόλας.

Μόλις γεμίσει ο πάτος, φτιάχνουμε δεύτερη στρώση επάνω απότην πρώτη.

Αναμειγνύουμε το ½ φλ.

ελαιόλαδο και τα ¾ φλ.

κόκκινο ξερό κρασί με τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και 1 κ.γ.

αλάτι.

Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα –το υγρό πρέπει να φθάσει στην επιφάνεια, οπότε αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο, για να μην διαλυθούν οι ντολμάδες κατά το βράσιμο και μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα ντολμαδάκια για 45 λεπτά περίπου.

Α.Τ.

Επίσης...

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μπιφτέκια µε Πατάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για τα νοστιμότερα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο.

Μπιφτέκια Σπετσιώτικα

Πώς θα φτιάξεις σπετσιώτικα μπιφτέκια.