Υλικά
1 αφράτο λάχανο Υλικά
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 φλ. τραχανάς
3 φλ. ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ φλ. σκόρδο λιωμένο
1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
1 κ.γ. κανέλλα σκόνη
½ φλ. ξερός δυόσμος
1 + ½ φλ. ελαιόλαδο
¾ + ¾ φλ. κόκκινο ξερό κρασί
400 γρ. ντοματάκια σε κονσέρβα ψιλοκομμένα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αφαιρούμε με μαχαίρι το σκληρό κέντρο του λάχανου, το βάζουμε σε κατσαρόλα γεμάτη με αλατισμένο νερό και βράζουμε περίπου 30 λεπτά.
Βγάζουμε το λάχανο από την κατσαρόλα σε ταψί, ξεχωρίζουμε ένα -ένα τα φύλλα.
Κόβουμε κατά μήκος το σκληρό κάτω μέρος του κοτσανιού και τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας.
Ζεσταίνουμε τα ¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά πιέζοντας με ξύλινη κουτάλα να διαλυθούν οι σβόλοι.
Ρίχνουμε και κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπαχάρι και την κανέλλα και συνεχίζουμε να σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πιάνει στον πάτο ο κιμάς.
Σβήνουμε με τα ¾ του φλιτζανιού κόκκινο κρασί, ξύνουμε καλά τον πάτο να διαλυθεί ό,τι έχει κολλήσει και όταν εξατμισθεί προσθέτουμε τον τραχανά και 2 φλιτζάνια νερό.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά να απορροφηθεί το νερό.
Αλατοπιπερώνουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το δυόσμο.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και να σφίξει.
Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια βάζοντας μια κοφτή κουταλιά της σούπας γέμιση στη μέση κάθε φύλλου και τα αραδιάζουμε κυκλικά στον πάτο της κατσαρόλας.
Μόλις γεμίσει ο πάτος, φτιάχνουμε δεύτερη στρώση επάνω απότην πρώτη.
Αναμειγνύουμε το ½ φλ.
ελαιόλαδο και τα ¾ φλ.
κόκκινο ξερό κρασί με τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και 1 κ.γ.
αλάτι.
Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα –το υγρό πρέπει να φθάσει στην επιφάνεια, οπότε αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο, για να μην διαλυθούν οι ντολμάδες κατά το βράσιμο και μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα ντολμαδάκια για 45 λεπτά περίπου.
Α.Τ.