Follow us

Ντολμαδάκια με γιαούρτι

Ντολμαδάκια με γιαούρτι

Υλικά

Υλικά

40 τρυφερά αμπελόφυλλα 

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

20 κ.γ. ρύζι Καρολίνα (1 κ.γ. για κάθε ντολμαδάκι)

½ φλ. ε. π. ελαιόλαδο

½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

1 φλ. φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

Χυμός και ξύσμα από 1 λάιμ

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιιπέρι

Χυμός από 1 λεμόνι

Για το γιαούρτι

500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

50 ml ελαιόλαδο

½ ματσάκι  άνηθος ψιλοκομμένος

¾ φλ. φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεματίζουμε τα φύλλα σε βραστό νερό, τα βγάζουμε στραγγιστά σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Ζεταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκο) προσθέτουμε και το ρύζι και το σοτάρουμε ελαφρά.

Συμπληρώνουμε με 1 ½ φλ.

καυτό νερό και πριν το απορροφήσει όλο προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα του λάιμ, τον άνηθο και τον δυόσμο.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο και τυλίγουμε τα ντολμαδάκια.

Στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας μια-δυο σειρές αμπελόφυλλα και τοποθετούμε το ένα ντολμαδάκι δίπλα στο άλλο κυκλικά και σε στρώσεις.

Τοποθετούμε λαδόκολλα στην επιφάνεια, να εφάπτεται στα ντολμαδάκια, βάζουμε επάνω ένα πιάτο ανάποδα να τα κρατάει στη θέση τους, προσθέτουμε 3 φλ.

καυτό νερό και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε σε μέτρια φωτιά 30-35 λεπτά.

Αν θέλουμε μια καπνιστή μυρωδιά στα ντολμαδάκια, μπορούμε (πριν τα σκεπάσουμε με τη λαδόκολλα) να τα καλύψουμε με 3-4 φέτες καπνιστό μπέικον.

Βγάζουμε τους ντολμάδες σε πιατέλα.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα γιουρτιού: ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το γιαούρτι με τα υπόλοιπα υλικά χτυπώντας με τον αβγοδάρτη και σερβίρουμε δίπλα στα ντολμαδάκια.

(Συνταγή από το εστιατόριο “Γλυκάνισος” της Θεσσαλονίκης).

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.