Οι σούπες δεν είναι στο καθημερινό μενού του ελληνικού αστικού σπιτιού και είναι κρίμα. Παλιότερα, τα βράδια όλο και κάποιος τραχανάς έμπαινε στην κατσαρόλα, κυρίως από εκείνους που είχαν ρίζες στην επαρχία. Τους χειμωνιάτικους μήνες, χορτόσουπες και κοτόσουπες, αλλά και χιλοπίτες σούπα με ντομάτα, ήταν οι πιο συνηθισμένες επιλογές. Φακές και ρεβύθια σούπα θεωρούνταν "κυρίως πιάτο". Όλα αυτά σπανίζουν σήμερα και όταν κάποιος θέλει σούπα, το πιθανότερο είναι να στραφεί σε έτοιμη, από το ράφι. Αρκεί, όμως, να δοκιμάσετε την πιο απλή συνταγή για να αλλάξετε συνήθειες. Η σούπες όχι μόνο είναι η νοστιμότερη λύση για ένα χειμωνιάτικο ελαφρύ γεύμα, αλλά γίνονται και πολύ εύκολα και δεν στοιχίζουν. Σε όποια γεύση θέλετε, όσο "υγιεινές" τις προτιμάτε, χωράνε πολλή φαντασία και αυτοσχεδιασμό. Τα φρέσκα λαχανικά της εποχής, από το μπρόκολο μέχρι την κολοκύθα και από τη σελινόριζα μέχρι το καρότο, δίνουν υπέροχες σούπες βελουτέ ή απλές, ενδεχομένως ενισχυμένες με έναν ζωμό. Στο αρχείο του αθηνοραμαumami.gr θα βρείτε μια σειρά από σούπες του χειμώνα, από κολοκύθα, κάστανο, καρότο, μανιτάρια και άλλα πολλά. Οι προτάσεις μας αυτή τη φορά, επικεντρώνονται στα λαχανικά.