ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY

Νόστιμες ιδέες για θαλασσινή σαρακοστή

Η Καθαρά Δευτέρα κρατάει ακόμα σταθερά τα έθιμα και το χρώμα της με αετούς στον ορίζοντα, λαγάνα, κάνοντας την αρχή της Σαρακοστής γευστικά ιδιαίτερη.

Νόστιμες ιδέες για θαλασσινή σαρακοστή

Η Καθαρά Δευτέρα είναι, όπως ξέρουμε, η πρώτη μέρα της νηστείας των 40 ημερών, που μας οδηγεί στο Πάσχα -για τους περισσότερους και η τελευταία, αν εξαιρέσουμε τη Μεγάλη Παρασκευή. Τη γιορτάζουμε αναλόγως, βάζοντας στο τραπέζι μιά ποικιλία από εδέσματα ταπεινά και κλασικά έως πολυτελή και προχωρημένα, πάντως νηστίσιμα...Είναι ένα τραπέζι πολύχρωμο, χωρίς κανόνες και εξόχως ορεκτικό. Χρειάζεται πρσπάθεια γιά να μη γίνει υπερβολικό. Το στολίζουν οι...συνήθεις ύποπτοι, ταραμοσαλάτα, πιάζ, χταπόδι ξυδάτο, καλαμαράκι τηγανιτό, βολβοί τουρσί, ελιές, ντολμαδάκια γιαλαντζί, σουπιά κρασάτη. Τελευταία έχει ενισχυθεί με θαλασσινές μακαρονάδες και άλλα κυρίως πιάτα, χάνοντας κάτι από τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Προτείνουμε ν' αρχίσετε το τσιμπολόγημα και το πρώτο ούζο με μιά πιατέλα ζωντανά όστρακα με λεμονάκι, μύδια αχνιστά και μιά αχινοσαλάτα που μυρίζει ιώδιο, πάνω σε ζεστή λαγάνα. Καλύτερα να συνεχίσετε έτσι, κάνοντας σαφάρι στους μεζέδες, αντί να ενδώσετε στα χορταστικά κυρίως πιάτα (γαριδομακαρονάδες και τα παρόμοια), που είναι μεν νηστίσιμα αλλά όχι στο πνεύμα της ημέρας.

Αναντικατάστατο γλυκό της Σαρακοστής ο χαλβάς με ταχίνι σε κλασικές γεύσεις -είναι πάντα καλύτερες- και, αν το λέει η καρδιά της μαγείρισας, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, που ετοιμάζεται επί τόπου, μοσχομυρίζει καθώς καβουρδίζεται και τρώγεται ζεστός!

Ημ/νια α' δημοσίευσης: 21/02/12
Updated: 02/03/20

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;