Νόστιμα τσιμπολογήματα
Άρτεμις Τζίτζη
Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015
Δεν υπάρχει τίποτα πιο εθιστικό από αυτά τα μικρά, νόστιμα «κάτι» που συνοδεύουν το τσίπουρο ή το ούζο ή τη μπύρα -αλλά και το κοκτέιλ, σε ώρες χαλάρωσης με φίλους, μπροστά στην τηλεόραση που παρακολουθούμε την αγαπημένη μας ομάδα ή σαν ευχάριστη εισαγωγή προεόρτια σε ένα απλό φαγητό, που αποτελείται κυρίως από λαχανικά –ας πούμε ένα λαδερό. Κάποια από αυτά που προτείνουμε, δεν χρειάζονται μαγείρεμα, βασίζονται σε «ετοιμοφάγωτα», για να το πούμε έτσι, υλικά, που τα βρίσκουμε στην αγορά όπως σάλτσες, τουρσιά, καπνιστά ψάρια, κλπ, και γίνονται πολύ γρήγορα. Κάποια άλλα, αυτά που χρειάζονται φύλλο και φούρνο, είναι πιο «περιποιημένα», αλλά παίρνουν λίγο περισσότερο χρόνο. Όλα, πάντως, μας λύνουν τα χέρια, ανήκουν στην κατηγορία του γρήγορου και του εύκολου, ικανοποιούν την ανάγκη για γευστική ποικιλία και ορισμένα από αυτά, με μια φρέσκια σαλάτα μπορεί να λειτουργήσουν και σαν κύριο γεύμα. Αν η χρήση του φύλλου δεν μας βολεύει διότι αφήνει κάποια ποσότητα φύλλου αχρησιμοποίητη (το φύλλο άπαξ και αποψυχθεί δεν επιτρέπεται να ξαναμπεί στην κατάψυξη) μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με βολ ο βαν ή μικρές έτοιμες ταρτούλες -όλες οι συνταγές με φύλλο ταιριάζουν με τα δύο παραπάνω είδη.