Νιόκι με κολοκύθα, ρικότα και βούτυρο φασκόμηλου

Συνταγή

Νιόκι με κολοκύθα, ρικότα και βούτυρο φασκόμηλου
Yλικά

300 γρ. κολοκύθα
½ φλ. τυρί ρικότα
1 ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
⅓ φλ. παρμεζάνα τριμμένη
1 αβγό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το βούτυρο με φασκόμηλο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο
20 φρέσκα φύλλα φασκόμηλο
Για το σερβίρισμα
τριμμένη παρμεζάνα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Μαγειρεύουμε την κολοκύθα κομμένη σε κομματάκια σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου νερό, μέχρι να χάσει όλα τα υγρά της. Τη μεταφέρουμε σε μπολ και τη λιώνουμε με το πιρούνι. Χρειαζόμαστε γύρω στο ½ φλ. πουρέ. Βάζουμε τον πουρέ και τα υπόλοιπα υλικά για τα νιόκι σε μπολ και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας, βάζουμε επάνω τη ζύμη, την πασπαλίζουμε με αλεύρι και της δίνουμε μακρόστενο σχήμα. Τη χωρίζουμε κατά μήκος σε έξι κομμάτια. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε ένα κορδόνι διαμέτρου 1 ½  εκ.. Κόβουμε το κάθε κορδόνι σε κομματάκια 3 εκ. και πατάμε κάθε κομματάκι ελαφρά με το δάχτυλό μας στη μέση. Βράζουμε τα νιόκι λίγα-λίγα σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα βγάζουμε μόλις ανέβουν στην επιφάνεια, με τρυπητή κουτάλα. Λιώνουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι το μισό βούτυρο, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα νιόκι. Κουνάμε το τηγάνι να αλειφθούν καλά με το βούτυρο και να αρχίσουν να παίρνουν καστανό χρώμα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε και τα φύλλα του φασκόμηλου και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν τα νιόκι χρυσαφί χρώμα και τα φύλλα να γίνουν τραγανά-προσέχουμε πολύ μην καούν, γι´αυτό ανακινούμε συνέχεια το τηγάνι. Σερβίρουμε αμέσως, με παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος