Υλικά
Για τη φάβαΥλικά
100 γρ. φάβα κίτρινη Σαντορίνης
½ καρότο
½ κρεμμύδι ξερό
½ κλωνάρι σέλερι
250 ml νερό
20 ml φυσικό χυμό λεμονιού
3 γρ. θαλασσινό αλάτι
3 γρ. μαύρο Kampong πιπέρι αλεσμένο
Για τα νιόκι φάβας
100 γρ. φάβα μαγειρεμένη
25 γρ. πουρέ πατάτας
25 γρ. αλεύρι τύπου 00
20 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
20 γρ. πατατάλευρο
Χυμό και ξύσμα από ένα lime
1 κρόκο αυγού
2 γρ. θαλασσινό αλάτι
1 γρ. μαύρο Lampong πιπέρι αλεσμένο
Για το χταπόδι
2-3 πλοκάμια χταποδιού (120 - 150 γρ. κάθε πλοκάμι)
½ ποτήρι λευκό ξύδι μπαλσάμικο
½ ποτήρι κρασί ροζέ
10 γρ. πιπέρι μαύρο ολόκληρο
10 γρ. κόλιανδρο ολόκληρο
2 τμχ φύλλα δάφνης
2 τμχ αστεροειδή γλυκάνισο
Για το σερβίρισμα του πιάτου
2 τμχ κρεμμύδια λευκά γλυκόξινα (τουρσί)
Αλάτι μπλε Περσίας κατά προτίμηση
1 τμχ τσίλι κομμένο εμενσέ
½ τμχ φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Fruit pepper λεμόνι
20 γρ. κρέμα φασκόμηλο
Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
50 ml ζωμό ψαριού
Βούτυρο
Ίνες τσίλι
Πουρέ από καραμελωμένα κρεμμύδια
Εκτέλεση
Για τη φάβαΚόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο σε μικρά κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το κλωνάρι σέλερι, τη φάβα, το νερό και τα βράζουμε περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πιει η φάβα όλα τα υγρά.
Αφού βράσει, προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν πουρές και συμπληρώνουμε το ελαιόλαδο και το λεμόνι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για δύο λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει.Για τα νιόκι φάβαςΒράζουμε σε μια κατσαρόλα 1-2 πατάτες και αφού βράσουν τις κάνουμε πουρέ.
Ομογενοποιούμε τη φάβα με τον πουρέ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα.
Αφού έχουμε αλευρώσει καλά τον πάγκο και τα νιόκι μας, δημιουργούμε κορδόνια με το μείγμα και κόβουμε κομμάτια των 5-10 γραμμαρίων τύπου νιόκι.
Τα βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν και χωρίζουμε σε μερίδες των 120 γραμμαρίων.
Για το χταπόδιΒάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου μία ώραΓια το σερβίρισμα του πιάτουΣ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε βούτυρο τα νιόκι μας και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και μια τραγανή υφή.
Έπειτα προσθέτουμε τα κρεμμύδια τουρσί κομμένα σε λεπτές φέτες, το φρέσκο κρεμμύδι, το τσίλι, το χταπόδι κομμένο σε ροδέλες, το φασκόμηλο, τον ζωμό ψαριού, το αλάτι, το fruit pepper λεμόνι και 20 γραμμάρια βούτυρο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε σε πιάτο.
Γαρνίρουμε με λίγο σχοινόπρασο και season pepper φύκια-λεμόνι και βάζουμε 6 dots πουρέ από καραμελωμένο κρεμμύδι και ίνες τσίλι.