banner
banner
banner

New Wave Ινδική κουζίνα

Δημήτρης Αντωνόπουλος Δημήτρης Αντωνόπουλος ω(Φωτ) Γιώργος Δρακόπουλος ω(Φωτ) Γιώργος Δρακόπουλος Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2001

Η Ινδία κατακτά τους αθηναϊκούς ουρανίσκους και οι γεύσεις της αναδεικνύονται σε trendy food της χρονιάς. Ο καλύτερος Ινδός σεφ του Λονδίνου, Cyrus Todiwala, μυεί το ΕΥ στη Νέα Υψηλή Κουζίνα των μαχαραγιάδων.

New Wave Ινδική κουζίνα

Νόστιμος ινδικός μουσώνας έχει ενσκύψει στην Ελλάδα. Επιτέλους, η Αθήνα συμπληρώνει τα γαστρονομικά κενά της σε μια από τις σημαντικότερες κουζίνες της υφηλίου, που αποκτά, έστω και καθυστερημένα, πρεσβείες των γεύσεών της στη χώρα μας. Πολλοί είναι αυτοί που φαντάζονται την ινδική κουζίνα σαν μια βόμβα ναπάλμ, που κατακαίει στο πέρασμά της γλώσσα, ουρανίσκο και γευστικά επιθήλια. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν μερικά πιάτα (π.χ. Vindaloo) που όντως καίνε σαν φλογοβόλοι διάβολοι. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, όμως, η κάψα κινείται σε πολύ λογικά επίπεδα, αποτελώντας τελικά το όχημα μιας καταιγίδας ερεθιστικών αρωμάτων, που ξεσπάει στο στόμα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, στο Λονδίνο έχει εμφανιστεί μια καινούργια γενιά new wave indian restaurants. Ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά, γιατί αποφεύγοντας τα ινδικά διακοσμητικά στερεότυπα, στεγάζονται σε χώρους που αντιμετωπίζουν το ινδικό πνεύμα με πολύ σύγχρονο βλέμμα. Η κουζίνα τους, εξάλλου, πόρρω απέχει από τα πικάντικα μπλουμ των ινδικών ταβερνών της σειράς. Οι γεύσεις τους είναι βαμμένες με φινέτσα και ισορροπία τα ψησίματά τους θα τα ζήλευε και Γάλλος μετρ τα αρώματα είναι τόσο πολλά, που νομίζεις πως χορεύουν spice rock n roll στη γλώσσα σου. Έχω φάει σε αρκετά από αυτά τα ρεστοράν. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι το «Cafe Spice Namaste». Πρώτον, γιατί με αυτήν την έκρηξη μπλε, ροδακινί, μοβ και πράσινων χρωμάτων, είναι χαράς Θεού χαμόγελο να κάθεσαι στη σάλα του. Δεύτερον, και κυριότερο, επειδή η μαγειρική του προικισμένου σεφ Cyrus Todiwala είναι ένα μαστόρικο παιχνίδισμα υψηλής ινδικής μαγειρικής. Ερωτεύτηκα από την πρώτη μπουκιά την καταπληκτική, ζουμερή πεσκανδρίτσα του, που φορούσε ένα «αραχνοΰφαντο» σάρι από κύμινο, τζίντζερ και κόλιαντρο (μαγειρέψτε την και θα με θυμηθείτε). Ήμουν σχεδόν έτοιμος να απαρνηθώ ως λωτοφάγος το καταπληκτικό κοτόπουλο της «Franca» και του Lele στο Μιλάνο, όταν δοκίμασα το πρώτο καρυκευμένο βερίκοκο που συνοδεύει το chicken τού Todiwala. Είναι μια κουζίνα τολμηρή, πρωτότυπη, ανανεωτική, αντίδοτο 100% στη ρουτίνα, που αξίζει να τη σκηνοθετήσετε με ένα γαστρονομικό indian party και να το γλεντήσετε με τους φίλους σας.


banner


Συνταγές

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος