Follow us

New England Clam chowder–Σούπα με κυδώνια, πατάτες και κρέμα γάλακτος (Η.Π.Α.)

New England Clam chowder–Σούπα με κυδώνια, πατάτες και κρέμα γάλακτος  (Η.Π.Α.)

Υλικά

Υλικά

1.300 γρ. ζωντανές αχιβάδες (vongole) ή κυδώνια

230 γρ. καπνιστό μπέικον σε κυβάκια

2 κ.σ. βούτυρο 

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα

1 φλ. από το ζουμί των όστρακων

950 ml γάλα με πλήρη λιπαρά

1 φλ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά

800 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια 

2 ξερά φύλλα δάφνης

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα όστρακα και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι.

Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε πολύ δυνατή φωτιά να κάψει.

Ρίχνουμε μέσα τα όστρακα με 1 φλ.

νερό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μέχρι να ανοίξουν.

Κρατάμε όσα ανοίξουν και πετάμε τα υπόλοιπα.

Τα σουρώνουμε, κρατάμε τον ζωμό, αφαιρούμε τη σάρκα από τα όστρακα και την χοντροκόβουμε (αν είναι μεγάλη).

Τα αφήνουμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα το μπέικον και ¼ φλ.

νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας που και που μέχρι να εξατμισθεί το νερό και το μπέικον να βγάλει το λίπος του κα να αρχίσει να γίνεται τραγανό. Προσθέτουμε το βούτυρο, τα κρεμμύδια και το σέλερυ.

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια (όχι να πάρουν χρώμα) γύρω στα 5 –6 λεπτά.

Προσθέτουμε το γάλα, τις πατάτες, τα φύλλα δάφνης αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και να αρχίσουν να σπάνε –γύρω στα 15 λεπτά.

Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τον ζωμό από τα κυδώνια και ανακατεύουμε 1 –2 λεπτά.

Σουρώνουμε το φαγητό σε πολύ λεπτό σουρωτήρι ή σίτα, πιέζοντας με το πίσω μέρος ενός κουταλιού επάνω από μεγάλο μπολ.

Πετάμε τη δάφνη και μεταφέρουμε τα στερεά που έχουν μείνει στο σουρωτήρι (μπέικον, πατάτες, σέλερι) σε μπολ.

Ρίχνουμε το υγρό που έχουμε σουρώσει στο μπλέντερ.

Δουλεύουμε για 2–3 λεπτά στη μεγαλύτερη ταχύτητα να γίνει σαν γαλάκτωμα.

Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα τις πατάτες, το σέλερυ και το μπέικον, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε το φαγητό ανακατεύοντας μέχρι να κάψει –δεν πρέπει να βράσει. Προσθέτουμε τα όστρακα, ανακατεύουμε, σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε 1 –2 λεπτά και σερβίρουμε.

Κατά παράδοση, οι Αμερικανοί σερβίρουν αυτό το chowder με oyster crackers, που μάλλον δεν θα τα βρούμε στην Αθήνα.

Ίσως τα κράκερς γαρίδας να είναι μια ιδέα, αλλιώς σκέτο είναι μια χαρά.

A.T.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.