Follow us

Μύρισε χαλβάς!

Μύρισε χαλβάς!

Η μυρωδιά του σιμιγδαλένιου χαλβά που ετοιμαζόταν (συνήθως επί τόπου, την ώρα της κατανάλωσης) στην κουζίνα είναι για πολλούς από μας συνδεδεμένη με γλυκές οικογενειακές στιγμές σε σπίτια αστικά ή της επαρχίας. Γλυκό "της στιγμής", καθώς απαιτεί ελάχιστα υλικά και λιγότερο από μια ώρα για να γίνει, μπορεί να το χαρακτήριζες "κοινό", ποτέ όμως αδιάφορο. Όλοι περίμεναν ανυπόμονα να τον γευτούν και πάντα η νοικοκυρά είχε την αγωνία της επιτυχίας του. Γιατί ο χαλβάς μπορεί να είναι εύκολος αλλά θέλει φοβερή ακρίβεια στο timing: πόσο θα έχει κάψει το βούτυρο ή το λάδι, σε ποια θερμοκρασία θα καβουρδιστεί το σιμιγδάλι και, το κυριότερο, πόσο. Υπάρχουν οι "χλωμοί" χαλβάδες, συνηθισμένη περίπτωση, όπου το σιμιγδάλι έχει καβουρδιστεί ελάχιστα και δεν έχει δώσει το maximum της γεύσης του, ήπιοι και άχρωμοι γευστικά, συχνά με μια αίσθηση κολλώδη. Σμυρνιάς σχολής νοικοκυρά δεν θα τον έκανε ποτέ έτσι τον χαλβά. Το όριο ανάμεσα στο καλό καβούρδισμα και το υπερβολικό είναι μια λεπτή γραμμή που την αποκτάς με την εμπειρία. Ένα χρώμα ανθόμελου ή περσινού θυμαρίσιου μελιού ίσως να δίνει μια εικόνα.

Πάμε στο σιμιγδάλι, τώρα. Το ψιλό θα κάνει τον χαλβά πιο κρεμώδη και ζουμερό, το χοντρό θα τον κάνει σπυρωτό. Πολλοί αναμειγνύουν τα δυο. Είναι θέμα γούστου, αλλά το χοντρό σιμιγδάλι δεν θα σας προδώσει με έναν χαλβά λασπωμένο. Όταν η διαδικασία έχει τελειώσει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια διπλή, καθαρή πετσέτα και περιμένουμε να φουσκώσει ο χαλβάς και να απλωθούν τα αρώματά του. Συνήθως τον αρωματίζουμε με κανέλα και μερικά γαρίφαλα. Αν θέλετε ένα άρωμα πιο εξωτικό και ιδιαίτερο, θα βάλετε σπόρους καρδάμωμου (κακουλέ). Το ξύσμα πορτοκαλιού του πηγαίνει πολύ. Οι ξηροί καρποί που του ταιριάζουν ιδιαίτερα είναι το αμύγδαλο και το κουκουνάρι, που πρέπει να προστεθούν τη σωστή στιγμή ώστε να προλάβουν να καβουρδιστούν. Η σταφίδα, επίσης ταιριάζει και του δίνει ενδιαφέρον. Χαλβάς με βούτυρο -ο καλύτερος- ή με λάδι είναι θέμα γούστου αλλά και…νηστείας. Το ελαιόλαδο, πάντως, που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να έχει γεύση πολύ ελαφριά και απαλή. Χαλβάς με γάλα, με μέλι, με χυμό πορτοκαλιού, χαλβάς που ψήνεται κατόπιν στο φούρνο και σιροπιάζεται (της Ρήνας), με πολλούς ξηρούς καρπούς και κομματάκια καραμέλας, χαλβάς απλός, απλούστατος με αναλογίες που αποστηθίζετε: 1-2-3-4 ποτήρια (με τη σειρά, ελαιόλαδο, σιμιγδάλι, ζάχαρη, νερό). Τελικά, φτιάξτε σήμερα έναν χαλβά να μυρίσει το σπίτι.

Updated: 24/03/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 28/02/14

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.