Follow us

Μύρισε Ελλάδα

Τα σχέδια για τις διακοπές καταστρώνονται πυρετωδώς και οι εικόνες από τις παραλίες παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας. Όμως κάθε προορισμός, πέρα από γαλάζια νερά και μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, κρύβει και μοναδικά τοπικά προϊόντα, μερικά από τα οποία είναι κρυμμένοι θησαυροί. Ανακαλύψτε τα, στα ταξίδια των διακοπών σας.

Μύρισε Ελλάδα

Τυράκια Τήνου

Μικρά πλατιά µαλακά τυράκια από κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα. Το φρέσκο τυρί μετά το στράγγισμα στο τυροβόλι πιέζεται ανάμεσα σε βαριές πέτρινες πλάκες, ώστε να στραγγίσει καλά και να αποβάλει τα υγρά του. Όταν είναι μαλακό, χρησιμοποιείται ως επιτραπέζιο τυρί, μόλις σκληρύνει γίνεται βάση για την κοπανιστή. Επίσης, χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή γλυκιά τυρόπιτα που κάνουν στην Τήνο το Πάσχα.

Πού τα βρίσκουμε
Στην Τήνο, στο Σπιτικό (Ζανάκη Αλαβάνου, 2283025851) και στην Ένωση Συνεταιρισμού Τήνου (Καποδιστρίου, 2283023289, 2283022323).

Στην Αθήνα, μπορούμε να το προμηθευτούμε από το Αφοί Βασιλόπουλοι Delicatessen (Παπαρρηγοπούλου 3, Πλ. Κλαυθμώνος, 2103222405).

Φακές Εγκλουβής Λευκάδας

Μύρισε Ελλάδα

Μέχρι σήμερα, η καλλιέργεια αυτής της νοστιμότατης φακής γίνεται με παραδοσιακές μεθόδους, δίνοντας ένα προϊόν άριστης ποιότητας. Η υπέροχη γεύση της οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του εδάφους σε κάλιο, που είναι χαρακτηριστικό του χωριού Εγκλουβή της Λευκάδας (730 μ. υψόμετρο). Οι ελάχιστες ποσότητες που παράγονται προπωλούνται προτού ακόμα γίνει η συγκομιδή. Παρότι θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ προϊόν και να προστατευτεί η παραγωγή της με επιδοτήσεις, όπως συμβαίνει με τη διάσημη γαλλική Lentille du Puy, εξαιτίας των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών καλλιέργειας, κινδυνεύει να σταματήσει εντελώς η παραγωγή της...

Πού τις βρίσκουμε
Στο χωριό Εγκλουβή της Λευκάδας, στα τοπικά μπακάλικα.
Στην Αθήνα, τη βρήκαμε στου Κωσταρέλου (Λ. Πεντέλης 46, Βριλήσσια, 210 8104470) , στο κατάστημα Παραδοσιακά Προϊόντα Αφοί Δρακάκη (Φορμίωνος 141, Καισαριανή, 210 7600204) και στον Μανδραγόρα (Δ. Γούναρη 14, Πειραιάς, 210 4172961). Πρόκειται για εποχικό προϊόν που εξαντλείται γρήγορα, γι' αυτό ενημερωθείτε για τη διαθεσιμότητά του.

Λευκές µελιτζάνες Σαντορίνης

Νόστιμη με απαλή, ήπια γεύση και λιγότερους σπόρους από τη φλάσκα και την τσακώνικη. Φυτεύεται συχνά μαζί με βασιλικό για να γίνει πιο γλυκιά. Καλλιεργείται στη Σαντορίνη και δίνει στρογγυλό καρπό λευκού χρώματος. Μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι απορροφά λιγότερο λάδι από τη μελαχρινή "ξαδέρφη" της κι έτσι προσφέρεται ιδιαίτερα για τηγάνι. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε πληθώρα συνταγών, όπως μελιτζανοσαλάτα, μουσακά ή παπουτσάκια, όταν θέλετε να τους δώσετε μια πιο γλυκιά γεύση.

Πού τις βρίσκουμε
Στη Σαντορίνη, στα Παραδοσιακά Προϊόντα Τρουλάκης (επαρχιακός δρόμος Φηρών-Πύργου, 2286027047).

Στην Αθήνα έρχεται τις αρχές καλοκαιριού στις λαϊκές αγορές και μόνο σε περιορισμένες ποσότητες, λόγω της μικρής παραγωγής.

Αλάτι Καλλονής (αφρίνα)

Εξαιρετικής ποιότητας αλάτι, από τις αλυκές της ομώνυμης περιοχής. Οι αλυκές του κόλπου Καλλονής στη Μυτιλήνη παρήγαν από την αρχαιότητα αλάτι για το πάστωμα ψαριών και ελιών. Πλέον είναι από τις μεγαλύτερες αλυκές της χώρας μας κι αποτελούν ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα. Το αλάτι της περιοχής συσκευάζεται και πωλείται με ή χωρίς μπαχαρικά και αρωματικά.

Πού το βρίσκουμε
Μπορείτε να το προμηθευτείτε εύκολα απ' όλα τα σχετικά καταστήματα στη Μυτιλήνη
Μπορείτε επίσης να κάνετε την παραγγελία σας στο www.aegeanshop.gr.

Ντοµατάκι Σαντορίνης

Ένα μικρό και χοντρόφλουδο ντοματάκι, με καρπούς στο μέγεθος του κερασιού. Καλλιεργείται σε άνυδρο και ηφαιστειογενές έδαφος, όμως είναι γλυκό και ταυτόχρονα όξινο, με έντονο το αυθεντικό άρωμα ντομάτας. Την παραγωγή διαχειρίζεται το τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων ντομάτας στη Σαντορίνη, με προϊόντα όπως ο σαντορινιός πελτές SANTO. Ωστόσο, κάποιες μεμονωμένες ιδιωτικές κινήσεις προσπαθούν να τη συντηρήσουν ως χαρακτηριστικό στοιχείο της οικονομίας του νησιού. Χρησιμοποιείται στους σαντορινιούς ψευτοκεφτέδες μαζί με αρωματικά χόρτα και κρεμμυδάκι, δίνοντάς τους υπέροχη γεύση.

Πού το βρίσκουμε
Στη Σαντορίνη, σε διάφορες εκδοχές, όπως ντοματάκι ολόκληρο ή ντοματοπελτές, στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Πύργος Σαντορίνης, 22860 22596, 22860 25128). Φρέσκο και βιολογικό το ανακαλύψαμε από τον Πέτρο Οικονόμου (22860 71949, 6944 630463).

Στην Αθήνα δεν φτάνει νωπό. Το βρίσκουμε σε κονσέρβα ή λιαστό σε πολλά παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ. Επικοινωνήστε και με την Santo Wines (Σοφοκλή Βενιζέλου 11, Περιστέρι, 210 5153163, www.santowines.gr).

Φιστίκια Αιγίνης

Το φιστίκι Αιγίνης είναι ίσως το μοναδικό γεωργικό προϊόν που επιβλήθηκε ως ΠΟΠ, παρά το γεγονός ότι καλλιεργείται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Τη γνησιότητά του ως προς τον τρόπο παραγωγής εγγυώνται οι προδιαγραφές που θέτει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Αιγίνης. Παράγεται από την εκλεκτή ποικιλία φιστικιάς Αιγινήτικη και η ανώτερη γεύση του διαμορφώνεται από τον ήλιο, τη θάλασσα και το ιδιαίτερο έδαφος της περιοχής. Αν και δεν έχει μεγάλη ιστορία, έχει αναγνωριστεί ως το καλύτερο ποιοτικά.

Πού τα βρίσκουμε
Στην Αίγινα, το φιστίκι Αιγίνης είναι θεσμός. Έτσι, μόλις το πλοίο αρχίζει και πιάνει λιμάνι, οι διάφοροι μικροπωλητές διαθέτουν φιστίκι με ή χωρίς κέλυφος. Όμως ακόμα και μπροστά στην προβλήτα του λιμανιού θα βρείτε τα πρατήρια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών.

Στην Αθήνα τα βρίσκουμε σε παντοπωλεία τοπικών προϊόντων και σε ορισμένα σούπερ μάρκετ.

Λικέρ κίτρου Νάξου

Αγνό απόσταγμα από φύλλα κιτριάς. Τα φύλλα της χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν στο νησί για να δώσουν το λεπτό και ιδιάζον άρωμά τους στο ομώνυμο λικέρ. Η συλλογή των φύλλων γίνεται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, όταν το άρωμα έχει πλέον γεμίσει τον καρπό. Υπάρχουν τρεις τύποι λικέρ κίτρου: το λευκό (45° και 10% ζάχαρη) που είναι το καθαρό προϊόν της απόσταξης με την προσθήκη λίγης ζάχαρης, το πράσινο (45° και 30% ζάχαρη) που είναι το ίδιο απόσταγμα με αρκετή ζάχαρη και το κίτρινο (50° και 30%ζάχαρη) με περισσότερο άρωμα και οινόπνευμα, διπλής απόσταξης και ιδανικό για κοκτέιλ με φυσικούς χυμούς. Δύο ποτοποιίες έχουν παράδοση στο λικέρ κίτρου, ο Βαλληνδράς και ο Προμπονάς, με εξαίρετες αποστάξεις.

Πού το βρίσκουμε
Στην πόλη της Νάξου, στην Ποτοποιία Προμπονά (22850 22258) και στο Χαλκί Νάξου, στην Ποτοποιία Βαλληνδρά (22850 31220).

Στην Αθήνα τα βρίσκουμε σε καλές κάβες, παντοπωλεία και στο πρατήριο του Εμμ. Κουφόπουλου (Εθν. Αντιστάσεως 18, Χαλάνδρι, 210 6837758) (Ευχαριστούμε το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου για την αμέριστη βοήθειά του στην εύρεση ναξιώτικων προϊόντων).

Τυρόπιτα Σκοπέλου

Χαρακτηριστική η τυρόπιτα της Σκοπέλου για το στριφτό της σχήμα και τη νοστιμότατη γεύση της. Η μαεστρία των Σκοπελιτών οφείλεται στο πολύ καλό φύλλο που ανοίγουν σχεδόν λίγο προτού τη σερβίρουν, στα χειροποίητα τυριά που προσθέτουν (φέτα από ντόπιο κατσικίσιο γάλα, μυζήθρα και λευκό τυρί) και στο επιτηδευμένο σχήμα της πίτας. Μια ακόμα διαφορά της, όμως, σε σχέση με άλλες τυρόπιτες είναι ότι το φύλλο της δεν κρατάει λάδι και τηγανίζεται γρήγορα και εύκολα. Δυστυχώς, η παρασκευή της εντοπίζεται κυρίως στο νησί, ενώ στην Αθήνα δυσκολευόμαστε αρκετά να τη βρούμε.

Πού τη βρίσκουμε
Στη Σκόπελο μπορείτε να βρείτε την παραδοσιακή στριφτή τυρόπιτα σχεδόν παντού. Σας προτείνουμε, πάντως, το ζαχαροπλαστείο Ambrosia του Σπύρου και της Άννας Μακαρατζή (24240 24363).

Στην Αθήνα την ανακαλύψαμε στο παρασκευαστήριο Νινέλη (Νικηφορίδη 11, Παγκράτι, 2107669959).

Παμπιλόνι Άνδρου

Τοπικό εσπεριδοειδές που συγγενεύει με το περγαμόντο και το κίτρο, με πιο χοντρή σάρκα και πιπεράτη γεύση και άρωμα. Τις καλές μέρες του, στα μέσα Οκτώβρη, φτάνει το μέγεθος πεπονιού, με βάρος που ξεπερνά το ένα κιλό. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έχουν γίνει για να το καλλιεργήσουν και σε άλλες περιοχές, ευδοκιμεί μόνο στις εύφορες ανδριώτικες πλαγιές. Με τη φλούδα του παρασκευάζεται γλυκό του κουταλιού με φρέσκο αμύγδαλο.

Πού το βρίσκουμε
Στο φημισμένο ζαχαροπλαστείο Λάσκαρης, στη Χώρα της Άνδρου (22820 22305), που μετράει πάνω από έναν αιώνα παράδοση σε τοπικά αμυγδαλωτά, σκαλτσούνια, παστέλια και γλυκά κουταλιού.

Συκόρακο Χίου (σούμα)

Αν και η σούμα είναι παραδοσιακό ποτό της Χίου, η βιοτεχνική παραγωγή της είναι ανύπαρκτη (παρότι 7 βιοτεχνίες παράγουν ούζο). Το ποτό παράγεται κυρίως από παραγωγούς σύκων στα χωριά της Χίου με 48ωρη άδεια απόσταξης, ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές για το μείγμα του. Παρασκευάζεται από τη ζύμωση φρούτων που περιέχουν σάκχαρα, κυρίως από σύκα και σταφύλια, τα οποία, αφού αναμιγνύονται, ζυμώνονται για 15 ημέρες και έπειτα αποστάζονται. Η σούμα που παράγεται καταναλώνεται από τους παραγωγούς ή πωλείται στα καφενεία και στους επισκέπτες του νησιού.

Πού τη βρίσκουμε
Μπορείτε να παραγγείλετε τηλεφωνικά σούμα στην κ. Ιωάννα Φλωράδη (6944752549, 2271027511)

Στην Αθήνα πωλείται σε μικρές ποσότητες στον Μανδραγόρα (Δ. Γούναρη 14, Πειραιάς, 2104172961). Ενημερωθείτε για τη διαθεσιμότητα.

Αμυγδαλωτά Τήνου

Με περγαμηνές που ξεπερνούν τα όρια της κυκλαδίτικης παράδοσης, αρωματίζονται με τοπικές ποικιλίες πικραμύγδαλου και μια δόση ανθόνερου. Προσφέρονται κυρίως σε γάμους και γιορτές και φεύγουν με τα κουτιά από τα ζαχαροπλαστεία της Χώρας. Η συλλογή με τα home made τηνιακά περιλαμβάνει ακόμα καρυδάτα -παραλλαγή των αμυγδαλωτών με καρύδι- λυχναράκια, ειδικά για το Πάσχα, με ντόπιο τυράκι και μέλι, ξεροτήγανα με μια υποψία ρακί και μαντολάτα.

Πού τα βρίσκουμε
Στη Χώρα της Τήνου, στο εργαστήριο παραδοσιακών γλυκών Χάλαρης (Αγ. Ταξιαρχών 12, 2283023274).

Στην Αθήνα, στον Ματσούκα (Καραγεώργη Σερβίας 3, Σύνταγμα, 2103252054).

Νούμπουλο Κέρκυρας

Κρέας από χοιρινή μπριζόλα χωρίς κόκαλο, που καπνίζεται, καρυκεύεται με μαύρο πιπέρι και ρίγανη, περνιέται σε έντερο και ωριμάζει στον αέρα (στην περιοχή είναι γνωστό και ως κερκυραϊκό προσούτο). Το μυστικό είναι στο κάπνισμα, που διαθέτει όλη τη φρεσκάδα των αρωματικών: από φασκόμηλο και δάφνη μέχρι σχίνο και μολόχα. Κόβεται σε λεπτές φέτες και συνοδεύει ωραιότατα μια στραπατσάδα με χτυπημένα αβγά ή μανέστρα κολοπίμπιρι (κριθαράκι με κόκκινο πιπέρι).

Πού το βρίσκουμε
Στην Κερκυραϊκή Αλλαντοποιία (Άνω Κορακιάνα, 26610 91465) και σε άλλους παραγωγούς του νησιού.

Στην Αθήνα, σε πολλά παντοπωλεία τοπικών προϊόντων, όπως το Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, ο Μιράν, ο Κουκάς και ο Αλεξανδρής.

Κουμκουάτ Κέρκυρας

Ρετσέτα αγγλοελληνικής φιλίας, αφού το πρώτο δέντρο φυτεύτηκε το 1924 από τον γεωπόνο Σίνδεϊ Μέρλιν στο κτήμα του στη Δασιά. Ο μικροσκοπικός καρπός τού είδους φουρτουνέλλα κατέχει εξέχουσα θέση στην κατηγορία Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και μακρύ βιογραφικό από το δρόμο του μεταξιού στην Κίνα, όπου είναι διάσημο σαν χρυσό πορτοκάλι. Ανθίζει με τις πρώτες ζέστες και δίνει ένα θεσπέσιο λικέρ από τα άνθη και το φρούτο, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα αλλά και φρουί γλασέ.

Πού το βρίσκουμε
Στην Κέρκυρα, στο οινοποιείο του Θόδωρου Βασιλάκη (Αγ. Σπυρίδωνος 61, Κέρκυρα, 26610 44223) και στα περισσότερα καταστήματα.

Στην Αθήνα το βρίσκουμε σε πολλές κάβες.

Σαρδέλες Καλλονής

Μικροσκοπικές, αλλά με έξτρα νοστιμάδα εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης πλαγκτόν στην περιοχή και των ζεστών νερών, οφείλουν τη δημοτικότητά τους στο πάστωμα που γίνεται αυθημερόν με χοντρό αλάτι στο χαρτί του ψαρά. Ένα βράδυ ξεκούραση και μετά καθάρισμα από το κεφάλι, τα έντερα και μ' ένα λεπτό μαχαιράκι από το δέρμα και βουτιά στο ελαιόλαδο όπου διατηρούνται μήνες. Στην περιοχή είναι γνωστές σαν παπαλίνα, ενώ στις 8 Αυγούστου στήνονται στο όνομά της περίφημα πανηγύρια στη Σκάλα.

Πού τις βρίσκουμε
Θα τις απολαύσετε σε όλα τα ταβερνάκια της Καλλονής.

Κανελάδα Νισύρου

Τοπικό σιρόπι-βάλσαμο με απόσταγμα κανέλας. Στο νησί έχει μακρά ιστορία, αφού πρόκειται για εύκολο ποτό που καταναλώνεται όλες τις εποχές, καθώς διατηρείται στο ψυγείο και διαλύεται με νερό. Τα παιδιά τη λατρεύουν σαν γρανίτα και ταιριάζει επίσης με σόδα για χωνευτικό και με παγωμένο τσάι. Η περιοχή είναι διάσημη και για τη σουμάδα από πικραμύγδαλο -παραγνωρισμένη, αλλά με έξτρα ομορφιά- και τα γλυκά του κουταλιού ντοματάκι και σύκο.

Πού τη βρίσκουμε
Tο παραδοσιακό εργαστήρι του Σωτήρη Χαρίτου (Θέση Μανδράκι, 22420 31322) φροντίζει να το στέλνει από τη μια άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη.

Στην Αθήνα τη βρήκαμε στο παντοπωλείο Ελιά & Μέλι (Σοφοκλή Βενιζέλου 69, Ηλιούπολη, 210 9945141).

updated: 23/7/2013
ημερομηνία α' δημοσίευσης: Ιούνιος 2011

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…