Follow us

Μύδια τηγανητά σε κουρκούτι με αγιολί λεμονιού

Μύδια τηγανητά σε κουρκούτι με αγιολί λεμονιού

Υλικά

Υλικά

3 κ. φρέσκα μύδια με το όστρακο ή 1 κ. φρέσκα μύδια καθαρισμένα στο υγρό τους*

σπορέλαιο για το τηγάνισμα (ή ελαιόλαδο ραφινέ)

Για το κουρκούτι:

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 μικρό κουτί μπύρα ξανθιά

1 κοφτό κ.γ. αλάτι

1 πρέζα πάπρικα

Για το αγιολί:

5 σκελίδες σκόρδο

2 κρόκοι από πολύ φρέσκα αβγά

250- 300 γρ. ελαιόλαδο με απαλή γεύση ή σε ανάμειξη με σπορέλαιο

4 -5 κ.σ. χυμός λεμονιού

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μύδια (αν έχουν το όστρακό τους) τραβώντας προς τα κάτω το « «γένι» και τρίβοντας την επιφάνεια.

Ξεπλένουμε πολύ καλά.

Τα βάζουμε καυτό, πλατύ σκεύος και σκεπάζουμε να αχνιστούν.

Αποσύρουμε από τη φωτιά αμέσως μόλις ανοίξουν.

Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε, τα υπόλοιπα τα βγάζουμε από τα όστρακα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.

Ξεπλένουμε (προαιρετικά) και αφήνουμε να στραγγίξουν καλά τα έτοιμα, καθαρισμένα μύδια.

Φτιάχνουμε το κουρκούτι: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ σε μεγάλο μπολ.

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.

Xτυπάμε τη μπύρα με τους κρόκους και ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι.

Ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά.

Αφήνουμε τον χυλό 1 ώρα στο ψυγείο.

Λίγο πριν χρησιμοποιήσουμε το κουρκούτι, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα με μια πρέζα αλάτι.

Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο χυλό ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω με μια κυκλική, απαλή κίνηση.

Ετοιμάζουμε το αγιολί: Καθαρίζουμε το σκόρδο και αφαιρούμε το πράσινο φύτρο.

Το πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με τους κρόκους και το αλάτι.

Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας λίγο- λίγο το ελαιόλαδο, όπως όταν φτιάχνουμε μαγιονέζα.

Ενδιαμέσως προσθέτουμε το λεμόνι για ν' αραιώσει το μείγμα.

Δοκιμάζουμε τη γεύση και συμπληρώνουμε ελαιόλαδο μέχρι να πάρει την υφή που θέλουμε.

Αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με μερικές σταγόνες νερό.

Αν δεν έχουμε μίξερ κάνουμε τη διαδικασία σε σταθερό μπολ χτυπώντας με τον αβγοδάρτη.

(Βεβαίως, μπορούμε να απλουστεύσουμε ακόμα περισσότερο τα πράγματα χρησιμοποιώντας έτοιμη μαγιονέζα που την εμπλουτίζουμε με λιωμένο σκόρδο και χυμό λεμονιού).Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ σκεύος (όχι να καπνίσει).

Πιάνουμε τα μύδια με πιρούνι και τα βουτάμε στο κουρκούτι.

Τα ρίχνουμε στραγγιστά στο λάδι και τα βγάζουμε μόλις γίνουν σαν λουκουμάς –τα γυρίζουμε μια φορά.

Σερβίρουμε τα μύδια καυτά, βάζοντας δίπλα το αγιολί λεμονιού.

*αυτή η συνταγή γίνεται μόνο με φρέσκα μύδια

A.T.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.