Υλικά
Υλικά για 4 ορεκτικά
1,5 κ. μύδια ζωντανά
250 γρ. σέλερι, σε λεπτά φετάκια ή κυβάκια
ή εναλλακτικά, 1 φινόκιο μέτριο, ψιλοκομμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτά φετάκια
3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
1/3 φλ.τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 σκ.σκόρδου σε φετάκια
1 1/2 φλ.τσ. λευκό ξηρό κρασί
1 λεμόνι, το χυμό
3 κ.σ. αλεύρι
φρεσκοκομμένο πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια, ξύνουμε τα κελύφη αν χρειάζεται και τραβάμε τη φουντίτσα τους με δύναμη αντίθετα, για να βγει.
Τα ξαναπλένουμε και πετάμε τυχόν ανοιχτά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λυώνουμε 2 κ.σ βούτυρο και μαραίνουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμυδάκια για 2' χωρίς να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε το σέλερι ή το φινόκιο και το σκόρδο και συνεχίζουμε ανακατεύοντας για 3' ακόμα.
Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Ρίχνουμε τα μύδια και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, δυναμώνοντας λίγο τη φωτιά.
Σε λίγα λεπτά (3'-4' το πολύ) ελέγχουμε αν έχουν ανοίξει και τα αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το υπόλοιπο μαλακό βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα μείγμα.
Βγάζουμε τα μύδια από τον ζωμό τους και τα τοποθετούμε σε βαθύ σκεύος σερβιρίσματος (κάτι σαν σουπιέρα, για παράδειγμα).
Ρίχνουμε στο ζεστό ζουμί το χυμό λεμονιού και λίγο-λίγο το μείγμα του βουτύρου που φτιάξαμε, ανακατεύοντας καλά με κουτάλι να ενσωματωθεί στο ζωμό.
Ζεσταίνουμε ελαφρά, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίχνουμε τον ζωμό με τα μυρωδικά του επάνω στα μύδια.
Σερβίρουμε αμέσως, με φρυγανισμένο λευκό ψωμί.