Follow us

Μύδια, η καθημερινή θαλασσινή νοστιμιά


Μύδια, η καθημερινή θαλασσινή νοστιμιά

Είναι πεντανόστιμα, αρέσουν σχεδόν σε όλους και αποτελούν τον "εύκολο" θαλασσινό μεζέ που θα δώσει ενδιαφέρον και στο πιο απλό τραπέζι. Επιπλέον, είναι φθηνά, γίνονται γρήγορα και πανεύκολα και τώρα, πλέον, τα βρίσκουμε ακόμα και σε πολλά σουπερμάρκετ που έχουν τμήμα ιχθυοπωλείου. Μιλάμε για τα ζωντανά μύδια ή, έστω, εκείνα που πωλούνται αποφλοιωμένα σε σακουλάκι μέσα στο χυμό τους και διατηρούνται λίγες μέρες στο ψυγείο. Με τα κατεψυγμένα εισαγωγής δεν ασχολούμαστε, γιατί δεν έχουν κανένα γευστικό ενδιαφέρον.
Σχετικά με το καθάρισμα των μυδιών πρέπει να ξέρετε ότι στο κέλυφος "κρύβεται" πολύ αλάτι, που αν δεν φύγει θα κάνει τον ζωμό τους αρκετά αλμυρό. Συχνά θα χρειαστούν και ξύσιμο με σύρμα, αν και τελευταία βρίσκουμε συσκευασμένα που έχουν καθαρό κέλυφος. Κατόπιν είναι ο βύσσος, αυτή η φουντίτσα που για να βγει πρέπει να τραβηχτεί δυνατά κατά την αντίθετη φορά. Ελέγχουμε πάντα αν υπάρχουν ανοιχτά όστρακα (μερικά κλείνουν στο πλύσιμο, που σημαίνει ότι είναι ζωντανά) και τα πετάμε οπωσδήποτε. Tα μύδια, όπως και τα περισσότερα όστρακα, θέλουν ελάχιστα λεπτά μαγείρεμα ή άχνισμα γιατί διαφορετικά σκληραίνουν και χάνουν τη γεύση τους. Σε όλες τις παρασκευές τα προσθέτουμε την τελευταία στιγμή, αφού προηγουμένως τα έχουμε αχνίσει, γιατί διαφορετικά θα βγάλουν νερό και μάλιστα αλμυρό. Γίνονται με χίλιους δυο τρόπους, τους πηγαίνει ακόμα και η ντομάτα, αλλά θα σας πρότεινα να αρχίσετε με μια κατσαρόλα μύδια αχνιστά, με λίγο κρεμμυδάκι, σκόρδο, κρασί και μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο) που ετοιμάζονται σε 10' (μαζί με την προετοιμασία!) και αποτελούν εξαιρετικό μεζέ για μπίρα, λευκό κρασί και φυσικά, ούζο. Η ποιότητα των μυδιών επηρεάζει τη γεύση και το μέγεθος της σάρκας. Σχετίζεται με την προέλευση, δηλαδή τον τόπο της καλλιέργειας (τα μύδια που πωλούνται προέρχονται αποκλειστικά από μυδοκαλλιέργειες και είναι ελεγμένα υγειονομικά) αλλά και την εποχή.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;