banner
banner
banner

Μπρόκολο και κουνουπίδι στο φούρνο γκρατέν

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021

Υλικά
Υλικά

1 μέτριο μπρόκολο
1 μέτριο κουνουπίδι
100 ml γάλα 
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
1 κ.σ. βούτυρο σε κομματάκια
για τη μπεσαμέλ:
40 γρ. αλεύρι
40 γρ. βούτυρο
600  ml γάλα πλήρες
1/3 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο. Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά μπουκετάκια, κρατώντας το λεπτό μέρος του κοτσανιού. Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα και τοποθετούμε το κουνουπίδι με όσο αλατισμένο νερό χρειάζεται ώστε να το μισοσκεπάζει και το βράζουμε περίπου 10', ώστε να κρατάει λίγο. Βράζουμε το μπρόκολο 5' περίπου σε αλατισμένο νερό. Τα βάζουμε αμέσως σε παγωμένο νερό και κατόπιν τα στραγγίζουμε. Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: σε κατσαρολάκι λυώνουμε το βουτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να καβουρδιστεί το αλεύρι και να πάρει ανοιχτό ξανθό χρώμα, σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας με το σύρμα των αβγών. Αφήνουμε να σιγοβράσει 5', ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ και τοποθετούμε ομοιόμορφα το μπρόκολο μαζί με το κουπίδι, όλα πολύ καλά στραγγισμένα. Καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ ώστε να πάει παντού, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και τη φρυγανιά και σκορπίζουμε κομματάκια βούτυρο. Ψήνουμε το γκρατέν επί 20'-25' περίπου. 

Updated: 26/10/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 28/11/13



Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος