Follow us

Μπριός με μήλα και παγωτό με μαύρη τρούφα

Φέρνουμε στο τραπέζι σας το κατεξοχήν τιμαλφές της γαστρονομίας, με ένα μενού 5 πιάτων σινιέ Jerοme Serres. Μεγαλωμένος στο Perigord, το κέντρο της μαύρης τρούφας, ο Γάλλος σεφ του εστιατορίου Σπονδή ξέρει να τη χρησιμοποίει άριστα σε πιάτα που συνδυάζουν τη δημιουργικότητα και τη στέρεα τεχνική της υψηλής γαλλικής κουζίνας. Απολαύστε με όλες τις αισθήσεις σας ένα μενού... black tie!

Μπριός με μήλα και παγωτό με μαύρη τρούφα

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τη ζύμn

500 γρ. αλεύρι.

4 αβγά.

15 cl γάλα.

10 γρ. αλάτι.

15 γρ. ζάχαρη.

12 γρ. μαγιά ξερή.

300 γρ. βούτυρο.


Για την καραμέλα

10 γρ. φρέσκια μαύρη τρούφα.

5 cl λάδι μαύρης τρούφας.

100 γρ. ζάχαρη-άχνη.

100 γρ. κρέμα γάλακτος.

Ελάχιστος χυμός λεμονιού.


Για το παγωτό

10 γρ. ξύσμα τρούφας.

1/2 λίτρο κρέμα γάλακτος.

1/2 λίτρο γάλα.

5 κρόκοι αβγών.

125 γρ. ζάχαρη-άχνη.

30 γρ. βούτυρο.


Για το σιρόπι

150 γρ. ζάχαρη.

200 γρ. νερό.

4 μήλα.

1 φρέσκια βανίλια.

Λίγο λεμόνι.

Παρασκευή

Μπριός
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το γάλα, τη μαγιά και τα αβγά.

Χτυπάμε το μίγμα στο μίξερ σε ταχύτητα «3».

Όταν ξεκολλήσει n ζύμη από το μίξερ, προσθέτουμε γρήγορα το βούτυρο, ελαφρώς λιωμένο.

Βάζουμε τη ζύμη σε φόρμες για μπριός και τις αφήνουμε σκεπασμένες για 30 λεπτά.

Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 220°C για 5 λεπτά) και ύστερα χαμηλώνουμε στους 160°C μέχρι να ροδίσουν τα μπριός.

Τα βγάζουμε από τις φόρμες αμέσως.

Καραμέλα
Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη για την καραμέλα μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας καλά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.

Προσθέτουμε την τρούφα, το λάδι τρούφας, το λεμόνι, και ανακατεύουμε.

Διατηρούμε την καραμέλα ζεστή.

Παγωτό
Βράζουμε το γάλα.

Ύστερα, σε ένα μπεν-μαρί ανακατεύουμε τους κρόκους των αβγών, τη ζάχαρη, το βούτυρο και προσθέτουμε το γάλα.

Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι, μέχρι το μίγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή και να κολλάει στο πίσω μέρος του κουταλιού.

Κατόπιν, το βάζουμε στην παγωτομηχανή και προς το τέλος της επεξεργασίας προσθέτουμε το ξύσμα τρούφας.

Σιρόπι
Βράζουμε τη ζάχαρη για το σιρόπι μέσα στο νερό για 30 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους.

Τα σοτάρουμε σε 50 γρ.

ζάχαρη μαζί με τη βανίλια και σβήνουμε με λίγο λεμόνι.

Αφήνουμε να κρυώσουν.

Βάζουμε μέσα στο σιρόπι τα μπριός για 10 δευτερόλεπτα.

Τα τοποθετούμε σε μια σχάρα.

Γεμίζουμε τα μπριός με τα μήλα και τα ζεσταίνουμε στο φούρνο στους 100°C.

Βάζουμε από ένα μπριός στο κέντρο του πιάτου και από πάνω περιχύνουμε ένα «κορδόνι» από την καραμέλα.

Συμπληρώνουμε με μια μπάλα παγωτού.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.