Follow us

Μπουρέκια κολοκύθας (του Ανδρέα Λαγού)

Μπουρέκια κολοκύθας (του Ανδρέα Λαγού)

Υλικά

Υλικά για περίπου 40 κομμάτια

2 κιλά κόκκινη κολοκύθα κομμένη σε μικρά κομμάτια 

αλάτι

1 κιλό αλεύρι σκληρό

200 γρ. ελαιόλαδο

αλάτι

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

1/2 κουτ. γλυκού σόδα

3 κουτ. σούπας ξίδι

νερό όσο πάρει (περίπου 400 γρ.)

200 γρ. ελαιόλαδο

1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή

αλάτι - πιπέρι φρεσκοτριμμένο

250 γρ. πικάντικη φέτα χοντροτριμμένη με το χέρι

ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Βάζω σε ταψί την κολοκύθα πασπαλισμένη με αλάτι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 C για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει αρκετά η κολοκύθα και να λιώνει. Ρίχνω την κολοκύθα μέσα σε σουρωτήρι και με πιρούνι τη λιώνω για να φύγουν όλα τα υγρά (καλό θα ήταν να την αφήσω για 6 ώρες να σουρώσει).Βάζω σε λεκάνη το αλεύρι και το ελαιόλαδο. Τρίβω τα υλικά μεταξύ τους, για να γίνουν σαν βρεγμένη άμμο.Προσθέτω το αλάτι, τη ζάχαρη, τη σόδα και το ξίδι. Ζυμώνω τα υλικά ρίχνοντας νερό αργά - αργά, μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Σκεπάζω με πετσέτα και αφήνω να ξεκουραστεί η ζύμη για 1 ώρα περίπου.Ζεσταίνω σε πολύ χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι. Προσθέτω το κρεμμύδι και σοτάρω μέχρι να μαραθεί. Ρίχνω την κολοκύθα και ανακατεύω καλά. Κατεβάζω το τηγάνι από τη φωτιά, βάζω την καστανή ζάχαρη, αλάτι - πιπέρι και το τυρί. Ανοίγω τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη ή στην ειδική μηχανή για ζυμαρικά Κόβω το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες, 7 εκ.

πλάτος x 25 εκ.

μήκος (περίπου).Απλώνω γέμιση σε κάθε λωρίδα κατά μήκος και μετά τις τυλίγω φτιάχνοντας μικρές στριφτόπιτες. Ζεσταίνω ελαιόλαδο.Τηγανίζω τα μπουρέκια για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.TipsΠασπαλισμένα τα μπουρέκια με τριμμένο τυρί ή συνοδευμένα με πράσινη σαλάτα...Αντί για μπουρέκια γίνεται και πίτα μεγάλη.Αντί για τηγάνισμα ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 C για 20 - 25 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν.Στραγγίζει καλύτερα η κολοκύθα, αν ψηθεί από την προηγούμενη μέρα.Το δερματοτύρι φτιάχνεται συνήθως από κατσικίσιο γάλα και φυλάσσεται σε δέρμα ζώου.Εναλλακτικά ταιριάζει και κάποιο καπνιστό τυρί.*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Ανδρέα Λαγού: Οι γεύσεις "που μεγαλώσαμε", που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.