Follow us

Μπουμπάρι

Μπουμπάρι

Υλικά

Υλικά

1 παχύ έντερο από ζυγούρι ή μοσχάρι 1-1,5 μέτρο περίπου καθαρισμένο

από μια συκωταριά αρνίσια γάλακτος, το πνευμόνι, η καρδιά και τα γλυκάδια

350 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

700 γρ. ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη

1 ½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 φλ. σπασμένο σιτάρι ή ρύζι καρολίνα

½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο

½ κ.γ. κύμινο τριμμένο

1 κ.γ. ρίγανη ξερή

¾ φλ.  + ½ φλ. ελαιόλαδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 χωνί με διάμετρο λίγο μικρότερη από τη διάμετρο του εντέρου (φτιάχνουμε ένα «χωνί» κόβοντας ένα μικρό πλαστικό μπουκάλι νερού στο πίσω μέρος)

Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιήσουμε σιτάρι, το πλένουμε, το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει και το στραγγίζουμε.

Αν χρησιμοποιήσουμε ρύζι, το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει.

Πλένουμε τα εντόσθια και τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 4' -5' .

Τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε με κοφτερό μαχαίρι ή με το ψαλίδι. Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ μαζί με τον κιμά, το σιτάρι ή το ρύζι, το 1/3 της ντομάτας, τα ¾ φλ.

ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το μπαχάρι, το κύμινο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C -200ο C.

Δένουμε το έντερο γερά στη μια άκρη με σπάγκο.

Το γεμίζουμε χαλαρά με το μείγμα χρησιμοποιώντας το χωνί (εφαρμόζουμε το χωνί στο στόμιο του εντέρου, βάζουμε μέσα τη γέμιση και τη σπρώχνουμε να πέφτει μέσα στο έντερο). Προσέχουμε να μην το παραγεμίσουμε διότι θα φουσκώσει στο ψήσιμο και θα σκάσει.

Το δένουμε στην άλλη άκρη και το βάζουμε σε ταψί αλειμμένο με ελαιόλαδο.

Το τρυπάμε με οδοντογλυφίδα σε όλο το μήκος του σε διάφορα σημεία.

Το περιχύνουμε με την υπόλοιπη ντομάτα και το ½ φλ.

ελαιόλαδο.

Το ψήνουμε για 1 -1 ½ ώρες.

Το σερβίρουμε κομμένο σε φέτες.

σημ.

φαγητό από την κουζίνα του Βόλου.

Α.Τ.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.