Follow us

Μπουκιές και τράπουλες

Θα παίξετε χαρτιά; Σκέφτεστε να μαζευτείτε μετά την αλλαγή του χρόνου για ένα ποτό κι αναρωτιέστε με τι θα το συνοδεύσετε; Ξεχάστε τον κλασικό μπουφέ και σερβίρετε νόστιμο και εύκολο finger food.

Μπουκιές και τράπουλες

Στα γρήγορα

Αν δεν απόμεινε χρόνος για να οργανωθείτε όπως θα θέλατε, τουλάχιστον μην παραλείψετε τα στοιχειώδη. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν στο κάθε τραπέζι μπολ με ξηρούς καρπούς, αλλά και ξηρά τροφή εν γένει: κριτσίνια σκέτα ή τυλιγμένα με κάποιο αλλαντικό, λαχανικά κομμένα σε μπαστουνάκια, μπουκιές που τις δαγκώνεις εύκολα και που δεν αποσπούν τους παίχτες από την τσόχα. Το εορταστικό μενού μιας τέτοιας μάζωξης πρέπει να είναι χορταστικό, αλλά όχι μπουχτιστικό και να έχει ποικιλία από αλμυρά, αλλά και γλυκά πιάτα, γιατί ως γνωστόν, το ποτό σε προκαλεί να αποζητάς και γλυκά.

Τι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας σχεδιάζοντας το finger food πάρτι:

Μπουκιές και τράπουλες

1. Το μέγεθος μετράει. Δεν είναι ευχάριστο να προσπαθείς να καταπιείς όλη την κομμάτα που σου «πέρασαν» από μπροστά σου την ώρα που έρχεται η σειρά σου να παίξεις. Άρα οι «μερίδες» δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις δυο μπουκιές, το πολύ.
2. Ξηρά τροφή σημαίνει φαγητά που δεν έχουν σάλτσες, που δεν είναι λαδωμένα ούτε στάζουν, ώστε να χρειάζεται να σκουπίζεις συνέχεια τα δάχτυλά σου. Οι καλεσμένοι μας, την ώρα της χαρτοπαιξίας προτιμούν τα φαγητά που έχουμε ήδη περάσει σε καλαμάκια ή καρφώσει με οδοντογλυφίδες. Ξεχνάμε, συνεπώς, τις ατομικές σος και τα ντιπάκια. Κανείς δεν θέλει να τον βρει ο καινούργιος χρόνος με παράσημα σάλτσας μουστάρδας ή σόγιας...

3. Αν δεν σας αρκεί να ξεφύγετε από τα γνωστά κατεψυγμένα τυροπιτάκια που τρώμε όλο το χρόνο κι αν θέλετε να μην είναι βαρετό το φαγητό σας, εστιάστε στην εναλλαγή γεύσεων και υφών. Λίγα τραγανά λαχανικά δημιουργούν αντίθεση με μια μαλακή αραβική πίτα, που θα χρησιμοποιηθεί σε ένα wrapping. Μερικά πιο έντονα μυρωδικά μπορούν να προσθέσουν ένταση σε ένα ουδέτερο τυρί, ένα καυτερό μπορεί να αναδείξει κάτι πολύ αμυλώδες, πάντα με μέτρο βέβαια.
4. Αν έχετε σκοπό να διασκεδάσετε και εσείς, συμμετέχοντας στο πάρτι σας, ξεχάστε επίσης τα φαγητά που χρειάζεται να ψηθούν την τελευταία στιγμή. Βρείτε λύσεις που θα σας δώσουν ελευθερία κινήσεων.
5. Αν ξέρετε ότι η παρέα σας θα μείνει μέχρι το πρωί, προνοήστε και κάτι για το τέλος. Όχι απαραίτητα γλυκό. Μπορεί να είναι η μακαρονάδας της παρηγοριάς για τους χαμένους -και όχι μόνο- ή μια σούπα για όσους θέλουν κάτι που να τους στρώσει το στομάχι.

Για να μπορέσετε να οργανώσετε τη σκέψη σας

…και για να μην επαναλαμβάνεστε την ώρα που αναζητάτε συνταγές, χωρίστε το φαγητό σε κατηγορίες και σκεφτείτε να συμπεριλάβετε γεύσεις από κάθε κατηγορία στο μενού σας.
Λαχανικά, ωμά, βρασμένα, ψητά ή γεμιστά: μπαστουνάκια καρότου, αγγουριού, ραπανάκια, ντοματίνια σκέτα ή γεμιστά, είναι οι πιο εύκολες «σαλάτες» για ένα τέτοιο τραπέζι.

Αμυλώδη: καθησυχαστικά και νόστιμα, όπως τα μικρά σαντουιτσάκια, οι μίνι πιτσούλες, τα ταρτάκια, οι φλογερίτσες, οι κροκέτες, τα κράκερς, τα ρολς, αλλά και οι μπρουσκέτες είναι πολύ προσφιλείς μπουκιές.
Πρωτεΐνες: Το κρέας ή το ψάρι μπορεί να είναι σε μικρά σουβλάκια, σε κεφτέδες, σε μίνι χάμπουργκερ, σε κοπανάκια κοτόπουλου πανέ, σε σούσι. Ως πρωτεΐνες λογίζονται και τα αβγά ή τα τυριά, καθώς και το τυρί της σόγιας αν περιμένετε και τους χορτοφάγους φίλους σας. Βοηθάει πολύ να ετοιμάσουμε κριτσίνια τυλιγμένα με αλλαντικά ή σουβλάκια από τυράκια, που συνδυάζουν το άμυλο με τις πρωτεΐνες.
Σνακ: Οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα, το ιδιαίτερο ποπ-κορν, όπως είπαμε δεν θα πρέπει να απουσιάζουν.
Αλείμματα: Απλώστε σε ψωμάκια τις σάλτσες που δεν σερβίρατε με τις «μπουκιές» σας. Από μια νερουλή σάλτσα προτιμήστε όμως τις πιο «δεμένες» αλοιφές, όπως η πάστα ελιάς ή πιπεριάς.

Επιδόρπια: Εκτός από τη βασιλόπιτα, σκεφτείτε και κάποιο γλυκό, που θα πρέπει να είναι κι αυτό σε μέγεθος μινιατούρας: παστάκια, ταρτάκια, κεράσματα, κρεμώδη γλυκά σε σφηνάκια, cup cakes, παγωτίνια. Και τέλος, μην αγνοήσουμε ότι κάποιος από τους καλεσμένους μας μπορεί ν' ακολουθεί κάποιο διατροφικό πρόγραμμα. Τον ρωτάμε από τη στιγμή που τον προσκαλούμε, αν θα ήθελε να φροντίσουμε εμείς ή εκείνος για το φαγητό του κι αν μας το αναθέσει, προνοούμε κάτι ιδιαίτερο για αυτόν. Χορτοφαγικά, χωρίς γλουτένη, χωρίς λάδι ή ότι άλλο.

Σημειώνω: πολλά φαγητά μπορούν να σερβιριστούν σε θερμοκρασία δωματίου. Προτιμήστε τα. Αν όμως έχετε ευαίσθητα πιάτα, μην τα αφήσετε στη ζέστη του δωματίου για πάνω από δύο ώρες. Κάποια μεταλλικά σκεύη βοηθάνε το κρύο αλλά και το ζεστό να διατηρήσουν καλύτερα τη θερμοκρασία τους.

Ποσότητες και ποικιλίες

Πόσες διαφορετικές προτάσεις παρουσιάζουμε; Πόσες μπουκιές υπολογίζουμε στον καθένα;

Ο αριθμός των διαφορετικών ορεκτικών εξαρτάται από τον αριθμό των καλεσμένων μας. Όσο περισσότεροι είναι οι καλεσμένοι μας, τόσο αυξάνεται και η ποικιλία των ορεκτικών.
Αν, για παράδειγμα, έχουμε 10-12 άτομα αρκούν 6 διαφορετικές επιλογές. Για μέχρι 25 καλεσμένους αρκούν 10 διαφορετικές επιλογές ενώ αν οι καλεσμένοι μας πλησιάζουν τους 50 υπολογίζουμε γύρω στις 15 επιλογές. Αν φοβάστε πως ο κόσμος σας κάποια στιγμή θα πεινάσει πρόωρα, προνοήστε να έχετε στο ψυγείο αλλαντικά που κρατάνε μέρες, κάποια τυριά ή αν θέλετε οπωσδήποτε να μαγειρέψετε κάποιο φαγητό «μιμηθείτε» το παραδοσιακό δείπνο της Πρωτοχρονιάς και μετατρέψτε το σε μινιατούρες: κόψτε το σε μπουκίτσες (small bites) και σερβίρετε το σε μίνι ατομικά μπολάκια, πιάτα, σφηνάκια ή σε βαρκούλες από αντίβ ή πιπεριές.

Ο τρόπος σερβιρίσματος

Θα πρέπει να αποφασίσετε από πριν αν θα έχετε το φαγητό σε κάποιο μπουφέ ή αν θα περνάτε τακτικά τις πιατέλες από το τραπέζι της χαρτοπαιξίας. Αν δεν υπάρχει κάποιος βοηθός- σερβιτόρος είναι προτιμότερο να έχετε ένα μπουφέ και να περνάτε μόνο για την επανάληψη τις πιατέλες με τα finger food.

Τα ποτά και το κρασί

Είναι σημαντικό να υπολογίσετε τι ποσότητες ποτών θα χρειαστούν για μια παραμονή Πρωτοχρονιάς ή όποια άλλη εκδήλωση. Αν πρόκειται για κρασί, υπολογίζουμε ½ φιάλη ανά άτομο, δεδομένου ότι θα καθίσουν πολλές ώρες. Κάποιοι θα πιούν λιγότερο και κάποιοι περισσότερο, οπότε αυτός είναι ο μέσος όρος. Η φιάλη ενός ουίσκι μπορεί να σερβίρει 8-10 μερίδες. Αν έχετε πάνω από 10 άτομα, όμως, θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον 2 φιάλες από το κάθε ποτό που θα προτείνετε. Για το νερό υπολογίζουμε 1/2 λίτρο ανά άτομο. Όσο για τα αναψυκτικά και τα ανθρακούχα νερά, εξαρτάται από την παρέα, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν πίνουν καθόλου κι άλλοι που τα θεωρούν υποκατάστατα του νερού. Τρεις μπουκάλες του 1,5 λίτρου για 10 άτομα είναι μέχρι και υπερβολή.

Την ημέρα του καλέσματος

Αγοράστε αναψυκτικά, παγώστε τα κρασιά σας, βγάλτε έξω τα μπουκάλια με τα ποτά και έχετε κάπου τα ποτήρια σε πρώτη ζήτηση. Φροντίστε επίσης να έχετε ετοιμάσει άφθονα παγάκια ή να αγοράστε έτοιμα.
Αποτελειώστε ότι πρέπει να γαρνιριστεί την τελευταία στιγμή.
Στρώστε το ή τα τραπέζια σας, βάλτε πετσέτες και σουβέρ.
Αν υπάρχουν καπνιστές, βάλτε τασάκια και φροντίστε να έχετε και έναν «συλλέκτη» για τη συχνή αλλαγή τους.

Βοηθητικά

Τα βοηθητικά τραπεζάκια αφήνουν ελεύθερο χώρο στους παίκτες να ακουμπούν τα ποτήρια και τα τασάκια ή ότι απόμεινε από το φαγητό τους. Υπολογίστε και περισσότερες χαρτοπετσέτες στα τραπέζια απ' όσες συνήθως. Το finger food επιβάλλει την παρουσία τους στα τραπέζια.

Δεκαπέντε ιδέες για εύκολα finger food

1. Φέτες από ρολό κρέπας, γεμιστό με σολομό, κρεμώδες τυρί, ανακατεμένο με ξύσμα από λεμόνι, σχοινόπρασο (τσάιβς) και χρένο.
2. Φύλλα από αντίβ (τσίκορι) γεμιστά με μια κρέμα από κοπανιστή, καρύδια και βούτυρο, ανακατεμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
3. Τρίγωνα από ψωμί του τοστ βουτηγμένα σε χτυπημένο αβγό με καυτερή πιπεριά και μουστάρδα, περασμένα από ένα μείγμα κίτρινων και ψημένα για 3-4 λεπτά στο γκριλ.
4. Σουβλάκια κοτόπουλου περασμένα σε «καλαμάκι» -ιδανικά από κοτσάνι λέμον γκρας- κι αρωματισμένα με τζίντζερ και λάιμ.
5. Μπρουσκετούλες με πάστα ελιάς, ανακατεμένη με κάπαρη και ξύσμα λεμονιού και ψιλοκομμένα φιλετάκια τηγανητού μπαρμπουνιού.
6. Έτοιμα μπλίνις με σπιτική ταραμοσαλάτα και αβγά σολομού (μπρικ), γαρνιρισμένα με άνηθο.

7. Μπισκότα βρώμης με ροκφόρ και κυδώνι ψητό, κομμένο σε μικρά κυβάκια.
8. Ταρτάκια με φύλλο σφολιάτας γεμιστά με πάστα αγκινάρας, καπνιστό χέλι και κάπαρη, αρωματισμένα με φρέσκα μυριστικά.
9. Μανιτάρια γεμισμένα με ψιλοκομμένο φιλέτο και κρέμα τυριών (ξινοτύρι ή ξίγαλα ή κατίκι), δουλεμένα με ελαιόλαδο και διάφορα μυριστικά.
10. Νεαρές πατατούλες γεμισμένες με σοταρισμένο, ψιλοκομμένο μπέικον και την σάρκα της πατάτας ανακατεμένη με λιωμένο βούτυρο, γραβιέρα και μουστάρδα με κόκκους μουστάρδας
11. Ταρτάκια με κιμά (μαγειρεμένο όπως για μακαρόνια) και επάνω πουρέ πατάτες, γκρατιναρισμένα στο φούρνο.
12. Σουβλάκια με σοταρισμένα συκωτάκια πουλιών, τυλιγμένα με μπέικον και τζίντζερ.
13. Ρολάκια ομελέτας λαχανικών με μυριστικά και βραστό ζαμπόν.
14. Ωμά ανοιξιάτικα ρολά (βιετναμέζικα): φύλλα ρυζιού σε ρολό με κοτόπουλο, καρότο ωμό, κόκκινη πιπεριά, φύτρα σόγιας, φύλλα δυόσμου και κόλιανδρου και σάλτσα σόγιας.

15. Σύκα γεμιστά με φετάκια αβγοτάραχου.

Ημερομηνία α` δημοσίευσης: 31/12/14

Updated: 27/12/19

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;