banner
banner
banner

Μπορστ (σούπα από την Ουκρανία)

Συνταγή

Μπορστ (σούπα από την Ουκρανία)
Υλικά

2 μέτρια παντζάρια
1 κ.σ. ξύδι κόκκινο
2 μέτρια ξερά κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές λωρίδες
¼ από ένα μέτριο λάχανο σε λωρίδες 
2 μέτρια καρότα σε χοντρές ροδέλες
3 μέτριες πατάτες σε κύβους
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 ½ lt δυνατός ζωμός λαχανικών
⅓ φλ. φρέσκο βούτυρο + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας 
1 ξερό φύλλο δάφνης
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στραγγιστό γιαούρτι ή σμετάνα για γαρνιτούρα*

banner
Εκτέλεση

Βράζουμε τα παντζάρια φροντίζοντας να μείνουν τραγανά. Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μπαστουνάκια. Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα καρότα ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα παντζάρια, τα τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά και σβήνουμε με το ξύδι για να κρατήσουν το χρώμα τους. Τα αφήνουμε στην άκρη. Διαλύουμε τον πελτέ της ντομάτας στον ζωμό και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αφού πάρει 1-2 βράσεις, προσθέτουμε το λάχανο και τις πατάτες και βράζουμε 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια και το παντζάρι, δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε πιπέρι, και σιγομαγειρεύουμε άλλα 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι ή σμετάνα σε κάθε πιάτο. 

*Η σμετάνα είναι ένας είδος ξινής κρέμας με λεπτή γεύση, που πωλείται στα ρώσικα και τα ποντιακά μπακάλικα.

A.T.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος