Μπίρα στο φαγητό!

Άρτεμις Τζίτζη Άρτεμις Τζίτζη Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Μπίρα στο φαγητό!

Η μπίρα είναι ένα υλικό που, βασικά, θα δώσει υφή στη σάλτσα και μεστή γεύση αν είναι μαγειρευτό και φουσκωτή, τραγανή κρούστα αν τη χρησιμοποιήσουμε σε κουρκούτι. Επειδή η γεύση της και το άρωμά της παραμένουν μετά το μαγείρεμα, να υπολογίσουμε πως, σε ένα ποσοστό, όποια μπίρα χρησιμοποιήσουμε –πικρή, φρουτώδη, με αρώματα μελιού, με αρώματα λουλουδιών (ναι, η ζυθοποιία της πρώτης γραμμής παράγει και τέτοια ωραία πράγματα), ανάλογα ίχνη αυτών των γεύσεων και των αρωμάτων θα υπάρχουν και στο φαγητό μας. Σε πρώτο επίπεδο, η μπίρα ανήκει στο πικρό φάσμα των γεύσεων. Γι' αυτόν τον λόγο, ταιριάζει ωραία με «γλυκά» λαχανικά, όπως το καρότο, το καλαμπόκι, το παντζάρι, το κρεμμύδι. Φυσικά, ταιριάζει με όλα τα ξερά φρούτα. Ταιριάζει και με μπαχαρικά όπως η κανέλλα, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι, ο άρκευθος. Η μπίρα φτιάχνει ωραία μαρινάτα, ιδιαίτερα για αγριογούρουνο ή λαγό, ακόμα και για το κουνέλι και το μοσχάρι (όχι γάλακτος) μαζί με ελαιόλαδο ή σόγια, ανάλογα με το κρεατικό.


Πηγαίνει και με τα θαλασσινά και τα ψάρια σε συνδυασμό με αρωματικά βότανα και χόρτα, όπως ο άνηθος και το μελισσόχορτο, αλλά και οι σπόροι του γλυκάνισου και οι μαραθόσποροι. Τα λιπαρά κρεατικά κάνουν καλή παρέα με τη μπίρα και το χοιρινό μπούτι με το λίπος του, το κότσι, η παντσέτα, δίνουν μαζί της νόστιμα, πλούσια, ρουστίκ φαγητά.  Περιέργως, η μπίρα έχει ενδιαφέρουσα χρήση και στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία –κέικς, πουτίγκες, ιδιαίτερα ψωμιά- κάνοντας καλή παρέα με σοκολάτα, ξέρα φρούτα, ζεστά μπαχαρικά, εσπεριδοειδή και αρκετά ακόμα.
 
Γενικός κανόνας, να σιγοβράζουμε το φαγητό, για να μην πικρίσει. Και όταν τελειώσει το φαγητό, ο πιο σίγουρος τρόπος για να το απολαύσουμε σε επίπεδο ποτού είναι να το συνοδεύσουμε με την ίδια μπίρα που χρησιμοποιήσαμε για το μαγείρεμα. Εκτός από τις συνταγές που προτείνουμε εδώ, κλασικά πιάτα με μπίρα που αξίζει να δοκιμάσετε είναι το μοσχάρι με μπίρα και αρωματικά χόρτα από το Βέλγιο, η διάσημη «Carbonade», η σούπερ χορταστική και χειμωνιάτικη Σούπα με μπίρα και τυρί, και το Κουρκούτι με μπίρα.



Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος