Follow us

Μπίρα στο φαγητό!

Μπίρα στο φαγητό!

Η μπίρα είναι ένα υλικό που, βασικά, θα δώσει υφή στη σάλτσα και μεστή γεύση αν είναι μαγειρευτό και φουσκωτή, τραγανή κρούστα αν τη χρησιμοποιήσουμε σε κουρκούτι. Επειδή η γεύση της και το άρωμά της παραμένουν μετά το μαγείρεμα, να υπολογίσουμε πως, σε ένα ποσοστό, όποια μπίρα χρησιμοποιήσουμε –πικρή, φρουτώδη, με αρώματα μελιού, με αρώματα λουλουδιών (ναι, η ζυθοποιία της πρώτης γραμμής παράγει και τέτοια ωραία πράγματα), ανάλογα ίχνη αυτών των γεύσεων και των αρωμάτων θα υπάρχουν και στο φαγητό μας. Σε πρώτο επίπεδο, η μπίρα ανήκει στο πικρό φάσμα των γεύσεων. Γι' αυτόν τον λόγο, ταιριάζει ωραία με «γλυκά» λαχανικά, όπως το καρότο, το καλαμπόκι, το παντζάρι, το κρεμμύδι. Φυσικά, ταιριάζει με όλα τα ξερά φρούτα. Ταιριάζει και με μπαχαρικά όπως η κανέλλα, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι, ο άρκευθος. Η μπίρα φτιάχνει ωραία μαρινάτα, ιδιαίτερα για αγριογούρουνο ή λαγό, ακόμα και για το κουνέλι και το μοσχάρι (όχι γάλακτος) μαζί με ελαιόλαδο ή σόγια, ανάλογα με το κρεατικό.

Πηγαίνει και με τα θαλασσινά και τα ψάρια σε συνδυασμό με αρωματικά βότανα και χόρτα, όπως ο άνηθος και το μελισσόχορτο, αλλά και οι σπόροι του γλυκάνισου και οι μαραθόσποροι. Τα λιπαρά κρεατικά κάνουν καλή παρέα με τη μπίρα και το χοιρινό μπούτι με το λίπος του, το κότσι, η παντσέτα, δίνουν μαζί της νόστιμα, πλούσια, ρουστίκ φαγητά. Περιέργως, η μπίρα έχει ενδιαφέρουσα χρήση και στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία –κέικς, πουτίγκες, ιδιαίτερα ψωμιά- κάνοντας καλή παρέα με σοκολάτα, ξέρα φρούτα, ζεστά μπαχαρικά, εσπεριδοειδή και αρκετά ακόμα.

Γενικός κανόνας, να σιγοβράζουμε το φαγητό, για να μην πικρίσει. Και όταν τελειώσει το φαγητό, ο πιο σίγουρος τρόπος για να το απολαύσουμε σε επίπεδο ποτού είναι να το συνοδεύσουμε με την ίδια μπίρα που χρησιμοποιήσαμε για το μαγείρεμα. Εκτός από τις συνταγές που προτείνουμε εδώ, κλασικά πιάτα με μπίρα που αξίζει να δοκιμάσετε είναι το μοσχάρι με μπίρα και αρωματικά χόρτα από το Βέλγιο, η διάσημη «Carbonade», η σούπερ χορταστική και χειμωνιάτικη Σούπα με μπίρα και τυρί, και το Κουρκούτι με μπίρα.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…