Υλικά
Για τα μπιφτέκια:Υλικά
1 μεγάλο μήλο καθαρισμένο και τριμμένο στη χοντρή μεριά του τρίφτη
1 μέτριο κρεμμύδι
1 φλ. ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ανάλατους και ελαφρά καβουρδισμένους (καρύδια, αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα, κάσιους, φουντούκια, κλπ,
1 φλ. ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο βρασμένο
3 αβγά
1/3 φλ. λευκό κρασί ή σόγια με μειωμένο νάτριο
2 κ.σ. κέτσαπ ή πελτέ ντομάτας
1 πρέζα πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο
1 κ.σ. ξερή ρίγανη ή θυμάρι ή ματζουράνα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σος ολαντέζ:
2/3 φλ. βούτυρο αλατισμένο
3 κρόκοι αβγών
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
¼ κ.γ. ταμπάσκο
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.
Βάζουμε τους κρόκους σε μπλέντερ και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το ταμπάσκο και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν πλήρως τα υλικά.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το βούτυρο ενώ το μπλέντερ βρίσκεται σε λειτουργία.
Όταν γίνει το μείγμα απολύτως λείο, μεταφέρουμε τη σάλτσα σε πυρίμαχο μπολ και την διατηρούμε ζεστή σε μπεν μαρί.Ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια: Τρίβουμε τους ξηρούς καρπούς στη μουλινέτα (όχι να γίνουν σκόνη) και τους μεταφέρουμε σε λεκάνη.
Περνάμε το κρεμμύδι μαζί με τα αβγά από τη μουλινέτα και ρίχνουμε το μείγμα μαζί με το βρασμένο ρύζι στους ξηρούς καρπούς.
Προσθέτουμε την κέτσαπ ή τον πελτέ, τη ρίγανη ή το θυμάρι ή τη ματζουράνα και το πιπέρι καγιέν ή το μπούκοβο.
Προσθέτουμε το κρασί ή τη σόγια, ζυμώνουμε, δοκιμάζουμε το αλάτι και πλάθουμε σε μπιφτέκια.
Αλείφουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο, πιέζουμε τα μπιφτέκια με την παλάμη μας να πλατύνουν και τα τηγανίζουμε από 3–4 από κάθε μεριά μέχρι να στερεοποιηθούν και να πάρουν καστανό χρώμα.
Ρίχνουμε επάνω 1 κουταλιά σος ολαντέζ και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.
A.T.